Obisk Moškega pevskega zbora upokojencev Janez Cerar Domžale v vrtcu Urša, enoti Mavrica

Pustne norčije so za nami, veselo smo preganjali mraz v upanju, da se bo počasi le začela prebujati pomlad, a zima še vedno kaže zobe in se ne poslovi kar tako od nas. In tako, na veliko veselje, na petkov zimski dan, ko so bile temperature krepko pod lediščem, smo v našem vrtcu Urša, v enoti Mavrica, gostili Moški pevski zbor upokojencev Janez Cerar iz Domžal.

Kot so se včasih zbrali v topli izbi, ob zakurjeni krušni peči, smo se tudi otroci in strokovni delavci zbrali v velikem številu v večnamenskem prostoru in prisluhnili ubranemu petju moških glasov pod vodstvom gospe Marike Haler in ljudskega godca, ki je ubrano spremljal ljudske pesmi s harmoniko, na glavi pa so imeli tradicionalne domžalske slamnike.

»Dekleta jočejo, fantje odhajajo, v Ljubljano hitijo, da dekleta dobijo, jim lepo govorijo, da zmedeno se jim smejijo…,« vse to in še mnogo več, smo slišali v besedilu ljudskih pesmi, katerim smo svoj piskrček pristavili tudi sami in tako dokazali, da čeprav še mladi korenjaki,  že uglašeno žvrgolimo in se lepe slovenske ljudske pesmi, pa tudi plese učimo.

Objeti, poskočni in nasmejani smo vsako pesmico, ki je imela kar zvita vprašanja in uganke, nagradili z velikim aplavzom. Ni dovolj le uživati ob prepevanju, pevci so nam skušali pokazati tudi samo vsebino, ki jo slišimo le, če dobro prisluhnemo. Otroci so najbolj iskrena bitja na svetu, to se jim vidi že v očeh. Morda bodo nekoč pripovedovali zgodbe otroštva svojim vnukom, tako kot potuje pesem iz roda v rod.

Pesmi, ki smo jih slišali in, ki so jih prepevali že dolga desetletja nazaj, ko so bili še sami majhni, čeprav verjeli ali ne, kdo bi si mislih, da so že vsi v vrsti upokojencev, še vedno izgledajo kot mladi fantje, kot jih opisuje pesem, dobijo pomen, če so zapete iz srca. In to smo čutili vsi zbrani.

Slovenija je čudovita dežela, kraj kjer smo doma, je naš dom. Je lahko še kaj lepšega?

Hvala Vam, za prisrčen obisk v naši sredi!

Avtor in foto: Andreja Ropotar Jagodic, mag. prof. PV, vodja enote Mavrica.

Tagi