Novo v Godbi Domžale: Poučevanje godbenih inštrumentov

Se že nekaj časa spogledujete z mislijo, da bi igrali na inštrument? Vam je všeč godba, ki med igranjem izvaja koreografijo, ali igra pop, jazz, klasične skladbe in druge zvrsti na koncertnem odru?

V Godbi Domžale vam pri teh dilemah z veseljem pomagajo, saj so pričeli z poučevanjem godbenih inštrumentov. Med člani godbe je kar nekaj učiteljev instrumentalistov s končano akademijo za glasbo, ki vas bodo z veseljem naučili igrati na godbeni inštrument. Z njihovo pomočjo lahko postanete mojstri na klarinetu, saksofonu, trobenti, pozavni, evfoniju/baritonu, tubi in rogu. Nadvse se bodo potrudili, da vam priskrbijo inštrument, potem pa že lahko pridete v njihov godbeni dom, kjer bo potekal pouk. Potrebujejo samo vaš zagon, voljo in energijo.

Kaj vključuje poučevanje:

 • individualni pouk inštrumenta dvakrat tedensko po 30 minut z izobraženim pedagogom,
 • osnove nauka o glasbi,
 • inštrument,
 • notno gradivo,
 • možnost vaj in nastopov s korepetitorjem,
 • uvajanje v pihalni orkester,
 • učenje orkestrskih skladb in koračnic,
 • učenje korakanja in uvajanje v show program,
 • možnost dodatnega izobraževanja (Musica Creativa, poletni tabori …),
 • sodelovanje in uvajanje v godbene projekte,
 • možnost, da postanete del Godbe Domžale.

Mesečna kotizacija znaša 80 €, prijave zbirajo na telefonski številki 031 495 567 (Lan), 031 577 616 (Gregor) ali preko e-naslova info@godba-domzale.si. Preizkus bo predvidoma potekal v sredini meseca septembra.

O novem projektu Godbe Domžale smo se pogovarjali z novim predsednikom Gregorjem Sušnikom, ki je mandat skupaj z novim upravnim odborom nastopil na letošnji skupščini, ki je potekala meseca junija. Gregor se je z godbo srečal že v otroštvu, letos pa je obeležil že 35 let igranja v pihalnem orkestru. Najprej je trobento igral v Godbi Kamnik, zadnjih 13 let pa v Godbi Domžale. Pravi, da ima na ves ta čas lepe spomine: “Od koncertov, pa povork, gostovanj po Sloveniji in Evropi, to so res doživetja. Godbeniki smo povsod in vsakokrat lepo sprejeti. To nam da krila. Užitek je gledat zadovoljno in navdušeno publiko. Ljudje so hvaležni, ko prideš in igraš. Tega nam manjka, sproščenosti, sploh v teh časih.”

Za funkcijo predsednika domžalske godbe se je odločil, da je začutil, da lahko društvu nekaj doprinese: “Veste, Godba Domžale je zelo cenjena in spoštovana. Rad bi, da tako tudi ostane. Imam ideje, voljo, po pravici povedano sem poln energije. Zakaj ne bi tega izkoristil v dobro in za ljudi. Sem zelo vztrajen in trmast, to sem se naučil pri teku in triatlonu. Treba je imeti železno voljo in verjeti vase. Vse se da, če človek hoče.”

Kako je prišlo do tega, da ste se v Godbi Domžale odločili za nov projekt, s katerim boste mlade poučevali inštrumente?

V orkestru je potrebna ravno pravšnja razporeditev inštrumentov. Ker nam nekaterih inštrumentov/glasbenikov že dalj časa primanjkuje, smo premišljevali, kako bi te vrzeli zapolnili. Sicer dobro sodelujemo z Glasbeno šolo Domžale, ki pa ne more ”ustvariti” tolikšnega števila inštrumentalistov, saj oskrbuje kar štiri godbe, njene kapacitete pa so tudi omejene. Pri Godbi Domžale imamo znotraj članstva kar nekaj učiteljev inštrumentov, zato smo se odločili, da se naslonimo na lastne moči in kar sami poiščemo nove člane. Prej jih moramo seveda glasbeno izobraziti.

Kakšna starost je priporočljiva za učenje inštrumenta?

Pravila praktično ni, saj je odvisno od inštrumenta, ki se ga učenec uči. Seveda je priporočljivo, da se začnemo z glasbenimi osnovami ukvarjati čim prej, torej v osnovni šoli. V primeru našega poučevanja pa se bomo potrudili, da naučimo tudi (nekoliko) starejše, če le dobimo kandidata s posluhom in z veliko volje.

Vaše povabilo mladim, da se opogumijo in vam pridružijo pri učenju inštrumentov.

Pri nas je vedno pestro: zabavno in resno. Zato poskrbimo z zanimivimi projekti, kot so gostovanja v tujini, tekmovanja, avdio in video snemanja in z različnimi tipi nastopov: med igranjem izvajamo koreografijo, igramo pop, jazz, klasične skladbe in druge zvrsti na koncertnem odru. Večina nas je mladih, tako deklet in fantov na najrazličnejših inštrumentih, ki seveda hkrati, obiskujejo osnovno, srednjo šolo, fakulteto ali pa že hodijo v službe. Še vedno pa gre za hobi, a resen hobi. Največ o učenju inštrumentov boste izvedeli na naši spletni strani, kjer tudi naš kontakt. Vabljeni torej v godbene vrste, ovir ni!

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Godba Domžale

 

Komentarji uporabnikov
Tagi