Novice iz Osnovne šole Dragomelj

OŠ Dragomelj v tem šolskem letu obiskuje skoraj 400 učencev v 18 oddelkih. V 12. letu delovanja je tako postala prava dvooddelčna devetletna osnovna šola.

V prvem polletju se je poleg rednega pouka na šoli dogajalo veliko zanimivega. Tokrat izpostavljamo naslednje:

Dragofon

Pod mentorstvom Livije Horvat in Rajka Tekalca je zaživel šolski radio. Ob prvi oddaji so povedali naslednje:  »Pozdravlja vas eden od mnogih šolskih radiov, a le eden je takšen, ki je tudi poučen. Oddaja je namenjena mladim, ki si upajo biti drugačni, sprejeti in v svojem življenju tudi kaj spremeniti.« Do sedaj je bilo predvajanih pet oddaj z različno tematiko, ki jih lahko poslušate preko povezave: http://www.osdragomelj.si/radio-dragofon/.

Iskalci biserov

Učenci 4. – 9. razreda so bili jeseni na dveh vikend taborih v Ambrožu pod Krvavcem. Njihovo delo so vodile Vojka Kovačič, Danijela Polanc in Daša Vukašinovič.

»Prihodnost je v rokah mladih. Zato je še posebej pomembno, kakšne smernice bomo dali mladim. Šole bi morale biti glavne nosilke tega procesa, predvsem pa čas kliče po tem, da se v naših izobraževalnih sistemih začne bolj poudarjati VZGOJA SRCA.»

Iskalci biserov

In čemu iskalci biserov? Eden od učencev na taboru je takoj odgovoril: »Ker iščemo zaklade duše.« To je odgovoril deček iz 5. razreda. In še kako prav je imel. Res je, mladim smo želeli s programom tabora odpreti vrata drugačnih zakladov, tistih, ki se skrivajo v nas.

Hitro branje

V prejšnjem šolskem letu smo začeli z novo interesno dejavnostjo »hitro branje«. V tekočem šolskem letu sodeluje v dejavnosti nekaj manj učencev, vendar so kljub temu zelo uspešni.

Po izvedenem šolskem tekmovanju, so učenci  naše šole dosegli vidne rezultate tudi na državnem tekmovanju.

Deset vprašanj, deset točk, vsaj šest jih je treba doseči za pozitivni rezultat in vsaj dva od treh testov morata biti pozitivna. Faktor uspešnosti odgovarjanja pa nato zbija s časom branja pridobljeni rezultat. Preprosta enačba, ki da osupljive rezultate. Celo tako osupljive, da je tudi komisija težko verjela, kako je na podlagi pet- ali šestsekundnega branja mogoče na vseh deset vprašanj odgovoriti pravilno. Špekuliranje? Morda v kakšnem primeru, a ker morajo bralci prebrati tri članke in za dokazovanje razumevanja odgovarjati za vsakega z desetimi odgovori, najboljši in najslabši rezultat se odbijeta, velja pa srednji, pretirano špekuliranje tudi nima pravega smisla.

V kategoriji otrok (do 12. leta starosti, najmlajši udeleženci so bili stari osem let) je zmagal  Marcel Urbanija , ki je imel povprečno hitrost branja z razumevanjem 3485 besed na minuto. Drugo mesto je zasedla Manca Grčar  s prebranimi 2673 besedami na minuto. OŠ Dragomelj se torej lahko pohvali z državnim prvakom in podprvakinjo.

Koncert

Koncert glasbenih dejavnosti

Kmalu po novoletnih počitnicah so učenci, ki obiskujejo glasbene interesne dejavnosti pod mentorstvom Jasne Medved, pripravili koncert. Med skoraj 100 nastopajočimi so nekateri pihali v flavtice ali igrali Orffove instrumente, drugi so pokazali, kako dobro znajo peti.

Tudi tokrat se je predstavil Eko band, katerega sestavljajo štiri učenke in štirje učenci, ki so »zaigrali« na plastične sode. Vsi prisotni so z velikim zanimanjem prisluhnili, kaj so se učenci že naučili in jih nagradili z bučnim aplavzom.

Avtor: Metka Murn

Tagi