Nekdanji učenci OŠ Mengeš obeležili 70-letnico vstopa v hram učenosti

Pisalo se je leto 1947, ko je mengeška osnovna šola, ki je takrat delovale še v mežnariji župnišča ter malo pozneje v zdajšnji glasbeni šoli, odprla vrata učencem in učenkam rojenim leta 1940. Takrat so v 1. a in 1. b razred vstopili mladi nadebudni mengeški otroci, ki so zajemali znanje nadaljnjih osem let osnovnega šolstva. To so bili še časi po drugi svetovni vojni, ko se je še vse obnavljalo. Po pripovedovanju takratnih otrok, sedaj že krepko odraslih ljudi, je bilo v razredih tudi do štirideset otrok, nad katerim je bedel en učitelj, dandanes pa se je to vse spremenilo. 

In ker večina praznuje obletnice zaključka osnovnega šolstva, ki so ga končali takrat še po osmem razredu, po novem pa po devetem razredu, se je generacija, ki je prvič zakorakala med šolske klopi jeseni leta 1947 in končala spomladi 1948, odločila, da zaznamuje začetek stopa v hram učenosti.  Prvič so se dobili leta 1998 na petdesetletnici, letos pa na sedemdesetletnici začetka osnovnega šolstva. Srečanje je potekalo v petek, 1. junija 2018. Najprej so se  nekdanji učenci, ki jih je ostalo še presenetljivo veliko, zbrali pred novo Osnovno šolo Mengeš, kjer sta jih ob tem častitljivem jubileju sprejela župan Občine Mengeš Franc Jerič in ravnatelj Osnovne šole Mengeš Milan Burkeljca. Med povabljenci je bila tudi edina še živeča učiteljica, čez devetdeset let stara Mara Lužar. Ob 12. uri so zbrani nekdanji učenci prvega razreda šolskega leta 1947-1948 spet po sedemdesetih letih vstopili v  osnovno šolo.

V avli osnovne šole so imeli prijetno druženje, kjer je zbranim nekdanjim prvošolčkom spregovorila njihova sotrpinka v tistih letih Mira Kavčič, ki je bila skupaj z Marjanom Ručigajem gonilna sila za organizacijo tega srečanja. Nato pa sta nekaj besed spregovorila še župan in ravnatelj šole. Ob tej priložnosti so nekdanji učiteljici Mari Lužar podarili tudi lep šopek.

Srečanja se je udeležila tudi njihova nekdanja učiteljica Mara Lužar.

Iz 1. a razreda se je srečanja udeležilo deset takratnih prvošolčkov, trije pa so iz tujine poslali prijazne pozdrave. Iz 1. b pa se je srečanja udeležilo sedemnajst nekdanjih prvošolčkov, dva pa zaradi bivanja v tujini nista mogla udeležiti srečanja, sta pa poslala prav lepe pozdrave.

Sledil je ogled šole, kjer so si ogledali bogato šolsko knjižnico ter se ustavili, pokramljali in posedeli med učenci petega razreda, ki so slavljencem podarili glasilo šole »Koraki« ter zbornik Mengša. Spregovorili so tudi nekaj besed o času njihovih prvih korakov v osnovni šoli, ravnatelj Burkeljca pa je nato povedal, kako poteka osnovno šolstvo v današnjem času.

Skupna fotografija zbranih nekdanjih učencev in njihove učiteljice.

Po obisku šole in skupnem srečanju so se odpeljali do Mengeške koče na Gobavici, kjer so obujali spomine na pretekle in na današnje dni.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi