Naravoslovni dan v sadovnjaku domačije Dežman

Osmošolci OŠ Venclja Perka smo sredi septembra obiskali domačijo Dežman v Prežganju, kjer naša šola že vrsto let izvaja naravoslovne dneve.

Po polurni avtobusni vožnji z zaščitnimi maskami, smo se v neokrnjeni naravi nadihali svežega zraka in se navduševali nad sadovnjakom. Na domačiji namreč pridelujejo slastna jabolka in jagode. Sezona jagod se je sicer že zaključila, a smo jih kljub temu našli kar nekaj za pod zob. Ker pa sta september in oktober meseca, ko se obirajo jabolka, smo se tega zavzeto lotili in ob tem izvedeli marsikatero podrobnost in skrivnost o veličastnih Admiralih, Orionih, Siriusih in manjših Topazih. Naučili smo se pravilnega obiranja, tako da se po nepotrebnem ne odlomi kak popek. Izvedeli smo, da so ljudje včasih radi jedli večja jabolka, ki so jih narezali na krhlje in delili z drugimi, danes pa vse več ljudi posega po manjših sortah. Vemo pa tudi, zakaj so na jabolkih skrivnostne okrogle pege grenkega okusa.

Nekaj sadja smo si lahko nabrali za popotnico in se odpravili domov. Marsikdo izmed nas pa se bo na domačijo Dežman še vrnil s starši po jabolka za ozimnico. In maja drugo leto po jagode!

Osmošolka P.Z.; Foto: Sadjarstvo Dežman

Tagi