Na Žejah pri Sveti Trojici je potekalo že 23. srečanje veteranov Gasilske zveze Domžale

V dvorani gasilskega doma na Žejah pri Sveti Trojici je v petek, 8. novembra 2019, potekalo srečanje starejših gasilk in gasilcev Gasilske zveze Domžale, ki je postalo tradicionalno, saj je potekalo že 23. zapovrstjo. Vsako leto namreč Gasilska zveza organizira srečanje za gasilske veterane, na katerem se jim zahvalijo za njihov prispevek in požrtvovalno delo, obenem pa je srečanje tudi priložnost za druženje in obujanje spominov.

»Tovrstna srečanja so ena izmed oblik krepitve medsebojnih vezi, izraza pripadnosti gasilstvu in pa želje druženja in dokazovanja znanja na poseben sproščen način,« je v uvodu srečanja dejal Franc Pirnat, predsednik Komisije za veterane pri GZ Domžale, ki se je ob tej priložnosti spomnil tudi vseh pokojnih gasilki in gasilcev, ki so sodelovali pri organizaciji srečanj za veterane. Pobudnik tovrstnih srečanj je bil nekdanji predsednik PGD Žeje – Sveta Trojica Aleksander Rihtar, njegovo delo je uspešno nadaljeval Marjan Ručigaj, k uspehu srečanj pa sta velik delež dodala častni predsednik PGD Žeje – Sveta Trojica Marjan Slatnar in preminuli predsednik PGD Žeje – Sveta Trojica Janez Marn.

Srečanja veteranov Gasilske zveze Domžale so se udeležili tudi gostje, med njimi predsednica GZ Domžale Marjeta Kristan, podpredsednik GZ Domžale Tone Pavlič, častni predsednik GZ Domžale Marjan Slatnar, častni poveljnik GZ Domžale Janez Breceljnik, predsednik Komisije za veterane Regije Ljubljana III. Janez Vidic ter še nekateri gostje iz sosednjih gasilskih zvez.

Med uradnim delom srečanja je bilo izvedeno tudi družabno tekmovanje, saj so ženske in moške ekipe posameznih gasilskih društev tekmovale v navezavi ročnika, spajanje cevi na trojak in metanje torbice v cilj. Najboljšim trem ekipam v moški in ženski konkurenci so podelili medalje. Na oder so povabili tudi najstarejše tri prisotne gasilke in gasilce ter jim podelili medalje. Z medaljami pa so obdarili tudi tri jubilante.

Zbrane je na srečanju nagovorila Marjeta Kristan, predsednica GZ Domžale, ki je povedal, da se na gasilski zvezi zavedajo, da so gasilski veterani s svojim delom in pomočjo sočloveku ob kakršnikoli nesreči ter tudi z drugimi aktivnostmi ustvarjali zgodovino gasilstva: »Ob tem ne smemo pozabiti, da so temeljni gasilstva zgrajeni na dobroti in požrtvovalnosti, ki jih v sebi nosi prav vsak izmed vas. Ker pa razpolagate tudi z življenjskimi izkušnjami, znanjem in modrostjo, imate v gasilski organizaciji posebno mesto, saj vse to prenašate na mlajše generacije. Le tako se namreč lahko podajajo roke številne generacije gasilcev.«

V imenu GZ Domžale se je vsem zbranim zahvalila za njihov prispevek, da je gasilska zveza trdna in da naša družba ve, da imamo med seboj ljudi, ki so uradno končali svoj aktivni staž, neuradno pa so v težkih trenutkih raznih nesreč še vedno pripravljeni priskočiti na pomoč, kljub svojim letom. »Vsi skupaj smo ponosni tudi na to, da svojo pripravljenost kažete tudi na gasilskih tekmovanjih, kjer so rezultati več kot odlični. Še enkrat hvala za vaš prispevek pri delovanju in razvoju gasilstva,« je še povedala predsednica, ki se je na koncu zahvalila tudi Komisiji za veterane pri Gasilski zvezi Domžale in njenemu predsedniku Francu Pirnatu za vsakoletno organizacijo tega srečanja ter gasilcem PGD Žeje – Sveta Trojica, ki vedno znova poskrbijo, da se na Žejah vsi počutimo prijetno in domače.

V kulturnem programu sta sodelovala harmonikarja Žiga Novak in Jaka Smolnikar, za recitacijo pa je poskrbela Karmen Ravnikar. Po zaključku uradnega dela je sledilo še druženje s pogostitvijo, za katero so tako kot vedno, se pravi odlično, poskrbele domače gasilke in gasilci. Za dobro voljo pa so poskrbeli Bojsi.

Avtor: Miro Pivar: Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi