Na OŠ Jurija Vege Moravče aktivno ozaveščali o trajnostni mobilnosti

OŠ Jurija Vege Moravče so se kot ambasadorji programa Varno na kolesu skupaj z OŠ Mengeš udeležili kolesarskega tabora v Planici in tako aktivno podprli poslanstvo Evropskega tedna mobilnosti, ki se odvija med 16. in 22. septembrom. V tem času so organizirali tudi več kolesarskih izletov, učitelji pa so šolarje spodbujali, da za prihod v šolo izberejo okolju prijaznejše prevozno sredstvo. Lokalno kolesarsko akcijo je spodbudil program Varno na kolesu s pozivom šolam, da sporočilo o pomenu trajnostne mobilnosti in gibanja širijo v bližnje kraje.

OŠ Jurija Vege Moravče že sedmo leto sodeluje pri programu Varno na kolesu in se aktivno ukvarja z ozaveščanjem o trajnostni mobilnosti. Učiteljica Katja Medija je opisala kolesarske aktivnosti, ki se v tem času odvijajo na šoli: »Pretekli vikend smo skupaj z OŠ Mengeš izvedli kolesarske tabore v Planici, ki se jih je udeležilo 15 učencev od petega do devetega razreda. Poleg tega smo v tem tednu izvedli številne športne dneve, predvsem pohode, danes po pouku pa načrtujemo organiziran kolesarski izlet za učence od petega do devetega razreda. Nanj smo povabili smo tudi starše učencev petega razreda. Kljub slabim vremenskim napovedim upamo, da bomo lahko izlet uspešno izvedli in na kolo privabili čim več učencev, staršev in učiteljev.«

Trajnostne mobilnosti ne spodbujajo samo med najmlajšimi, ampak tudi med starši in učitelji. »V tem tednu smo starše obvestili, da poteka Evropski teden mobilnosti, in jih pozvali k čim večji uporabi trajnostnih oblik prevoznih sredstev. Tudi za učitelje načrtujemo aktivnost ‘V službo pridem peš ali s kolesom’. Učitelje želimo spodbuditi, da se dogovorijo za skupne prevoze, svoj avto parkirajo stran od šole in se nato v šolo podajo s kolesom ali peš,« je dodala učiteljica Katja.

Tanja Medved, vodja programa Varno na kolesu, je ob tej priložnosti povedala: »Izbranim uspešnim šolam pretekle sezone smo podelili naziv »Ambasadorji varnega kolesarjenja« in jih ob tem pozvali, da se v podporo Evropskemu tednu mobilnosti aktivno odzovejo v svojem lokalnem okolju in ozaveščajo o pomenu trajnostne mobilnosti. OŠ Jurija Vege Moravce postavlja dober zgled, kako lahko v duhu trajnostne mobilnosti zaživi cela šola ter na ta način tudi širšo okolico opozarja na varnost v prometu in pomen gibanja.«

O programu Varno na kolesu

Program Varno na kolesu se že osmo leto vrača v slovenske šole in prinaša nove naloge ter aktivnosti, s katerimi mladi kolesarji pridobivajo dragocena znanja o varnosti v prometu, njihov trud pa nagrajuje s privlačnimi praktičnimi in denarnimi nagradami. Povezal je že več kot 24.000 mladih kolesarjev in kolesark iz več kot 250 slovenskih osnovnih šol.

Program Varno na kolesu se od leta 2012 odvija na pobudo družbe Butan plin s podporo Javne agencije RS za varnost prometa, Zavoda RS za šolstvo, Policije, Kolesarske zveze Slovenije, podjetja Telekom Slovenija, družbe BTC in Zavarovalnice Triglav. Program podpirajo tudi številna kolesarska društva in uspešni kolesarji.

Avtor: Urška Lisjak

 

Komentarji uporabnikov
Tagi