Na domžalskem postnem oratorijskem dnevu izdelovali butarice za cvetno nedeljo

Blagoslov zelenja je stara krščanska šega, izpričana je bila že v 9. stoletju. Gotovo je prekrila predkrščansko obredje, ki je bilo povezano z določenimi vrstami »svetega rastlinja«. Določeno rastlinje naj bi pospeševalo rast, plodnost, zdravje, življenje in odganjalo zle duhove, uroke, demone, coprnice, zle misli, bolezni, varovalo pred hudo uro, ognjem, škodljivci. To vlogo je v krščanstvu prevzelo blagoslovljeno zelenje ali žegnan les. Takšen žegnan les je tudi cvetnonedeljska  butara, v različnih predelih drugače poimenovana in sestavljena iz različnih vrst lesa in dodatkov.

Pred cerkvijo Marije vnebovzetja v Domžalah je bilo v soboto, 24. marca 2018, zelo razigrano in veselo. Potekal je namreč postni oratorijski dan, ki se ga je udeležilo sto šest otrok, mladih animatorjev ter odraslih domžalskih skavtov, ki so poskrbeli, da so bili otroci polno zaposleni. Zjutraj so se vsi skupaj zbrali pred cerkvijo, kjer jih je lepo pozdravil domžalski župnik mag. Klemen Svetelj ter jim zaželel čim bolj izkoriščen in delovno bogat oratorijski dan. Po katehezi so vsi otroci že nestrpno pričakovali začetek delavnic. V veliki sobi v župnišču so s pomočjo odraslih skavtov izdelovali butarice, ki  jih bodo na cvetno nedeljo, 25. marca 2018, prinesli k blagoslovu. Mladi animatorji pa so po prostih sobah župnišča poskrbeli, da so si otroci izdelali tudi dekoracije za prihajajoče velikonočne praznike. Tako so si izdelali ptičke, katapulte, zajčke iz filca, piščančke in zajčke za dekoracije, hišice iz palčk, voščilnice ter seveda butarice.

Ob dvanajstih sta sledila molitev in kosilo. Po odmoru so se skupine menjavale, da so vsi otroci prišli na vsako delavnico. Nasmejani otroški obrazi so bili znamenje, da je minil lep in prijeten oratorijski dan.

Avtor: Miro Pivar: Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi