Pogovor o intimi in intimni negi

Prvič z dijaki Srednje šole Domžale

Domžalsko podjetje Tosama je v letu 2023 praznovalo častitljiv jubilej 100. letnico delovanja, ki so ga zaznamovali z velikim izobraževalno-donacijskim projektom poimenovanim »Za zdravje žensk«. Sredstva namenjena praznovanju obletnice so želeli porabiti kar se da koristno, zato so naredili prvi korak v podpori družbeni pobudi za brezplačne higienske izdelke v javnih ustanovah: stotim osnovnim šolam, ki so se prijavile na razpis, bodo v šolskem letu 2023/2024 podarili kar 600.000 vložkov in tamponov znamke Jasmin, ki so narejeni iz naravnih materialov. Sodelavci Tosame so tako v sredini januarja obiskali tudi Srednjo šolo Domžale, ki je prva izmed srednjih šol v Sloveniji izrazila zanimanje in povabila strokovnjake podjetja Tosama, naj zanimivo temo predstavijo tudi njihovim dijakom.

V minulem šolskem letu so strokovni sodelavci Tosame od marca 2023 do konca leta obiskali že dve tretjini prijavljenih šol širom Slovenije in v sklopu predavanj ter praktičnih delavnic učence in učenke ozaveščali o pomenu intimnega zdravja za zdravje celega telesa, intimi ter spolnosti in jim približali veščine prepoznavanja dobrih izdelkov in pravilno uporabo le teh.

Srednja šola Domžale je kot prva srednja šola v Sloveniji povabila strokovnjake podjetja Tosama k predstavitvi projekta in tako so 18-tega januarja letos izpeljali prvo izobraževalno delavnico za srednješolce. Med dijaki in dijakinjami je bila izjemno lepo sprejeta.

Profesorica Marta Hrovatin je skupaj z dijaki in dijakinjami z zanimanjem spremljala predavanje in praktično delavnico ter ob koncu predavanja s svojimi besedami opisala dogajanje in odziv mladih: »Odziv dijakov je bil nad pričakovanji, saj smo se po vašem odhodu še eno šolsko uro pogovarjali v temi, ki ste jo predstavili, in mogoče marsikomu malo odprli vrata v svet intime, ki ga (mislimo) vsi poznamo. Navedli ste nekaj podatkov, za katere dijaki niso vedeli. Verjamem, da je pogovor o intimi še vedno tabu tema, ampak z odkritim pogovorom, upam, da vam/nam bo uspelo narediti korak naprej.«

K pogovoru smo povabili vodjo projekta v Tosami Matejo Poš, dipl. psihosoc. pom., in jo povprašali o odnosu, ki ga imajo mladi do tematik, ki še vedno veljajo za precejšen tabu.

Mateja Poš, dipl. psihosoc. pom., Foto: Tosama d.o.o,

V številnih osnovnih šolah po Sloveniji ste lani in tudi letos zabeležili val navdušenja nad izobraževalno-donacijskim projektom »Za zdravje žensk«, kar je vsekakor pomembno sporočilo. Danes je veliko lažje dostopati do informacij, vendar se njihov izvor in pa verodostojnost pogosto znajdeta pod vprašajem. Oseben stik in možnost pogovora tako ostajata izjemno dragoceni, celo neprecenljivi.

Res je. Velikokrat mladi dobijo napačne, popačene informacije iz različnih socialnih medijev, pogosto pa so prikrajšani za oseben odziv, za direktne odgovore na vprašanja, za nasvete in podobno od staršev ali odraslih oseb. Zato se je ta naš projekt izkazal za nekaj zelo dobrega. Učenci nas kot tretjo osebo spustijo bližje k sebi, nam zaupajo in tudi bolj odprto sprašujejo o perečih temah.

V letu 2023 ste obiskali kar precej osnovnih šol. Kot prva srednja šola pa vas je povabila Srednja šola Domžale. Januarja ste tako prvič predavali srednješolcem. Gre za dve različni starostni skupini, ki se s skrbjo za zdravje, intimo, intimnostjo in pa spolnostjo verjetno srečujejo vsaka na svoj način.

Izredno veseli smo bili, da smo lahko vstopili tudi v svet srednješolcev. Z nekoliko strahu smo se podali v razred in bili prav prijetno presenečeni. V razredu so nas pričakali zelo pridni, radovedni dijaki, polni znanja. Seveda je razlika med obema starostnima skupinama. V osnovni šoli jih bolj vzgajamo, učimo; nekateri se s tematikami spopadajo prvič in so bolj sramežljivi in zadržani. V srednji šoli pa je med dijaki več znanja, več jih tudi zanima, gre za bolj poglobljene teme, pa tudi za utrjevanje ali usmerjanje že pridobljenih znanj.

Včasih se zdi, kot bi bili najstniki nekoč veliko bolj sramežljivi od današnjih najstnikov in bi se zato tudi o določenih tematikah težje pogovarjali pred vsemi. Pred desetletji je bila ura biologije, ki je vključevala spoznavanje človeškega telesa, prava nočna mora, saj je bilo nelagodno profesorici, dekletom in na svoj način tudi fantom. Verjetno je bila takrat skrita želja vseh, da bi tistih 40 minut minilo kar se da hitro.

Povedati moram, da se zelo veliko ni spremenilo. Res je, učitelji so bolj odprti do teh tem, saj se zavedajo, kako zelo so pomembne za odraščajoče pubertetnike. Vendar povedo tudi, da pogosto sploh nimajo poslušalcev na drugi strani. Treba je namreč vedeti, da imajo učenci še vedno veliko pomislekov pri pogovoru o teh temah, sploh z učitelji, ki jih potem še celo obdobje šolanja srečujejo.

Zato veliko tem, vprašanj ali pomislekov ostane neizrečenih. Mladi v tem obdobju veliko dajo na socialna omrežja, velikokrat na njih iščejo rešitve in verjamejo, da bodo na spletu dobili vse podatke, ki jih potrebujejo. Vendar se po naših izkušnjah zalomi že pri osnovni higieni, kaj šele pri bolj kočljivih temah. Opažamo, da nimajo nekaterih osnovnih znanj, denimo o umivanju. Otroci uporabljajo parfume in deodorante in želijo prekrivati svoje neprijetne vonjave – kar je seveda nemogoče -, ne razmišljajo pa o vsakodnevnem umivanju.

Za vami je že kar lepo število predavanj. Kaj ste opazili? O čem so današnji mladi dobro podkovani in kje jim morebiti še primanjkuje informacij ali so le te bolj dezinformacije? Kaj mlade še posebej zanima?

Opažamo, da mladi zase mislijo, da so dobro podkovani na vseh področjih. Največ znanja imajo tako fantje kot dekleta v zvezi z menstruacijo in spolnostjo. Manjka pa jim informacij o osnovni higieni, intimni negi, o težavah in vnetjih ter o reševanju problemov. Pri spolnosti jim manjka znanj o spolno prenosljivih boleznih, o odločitvi za prvi spolni odnos – mislijo namreč, da je to starostno pogojeno – zatakne pa se tudi pri osnovni zgradbi spolovila.

Tosamina prizadevanja, v okviru katerih želite v projekt »Za zdravje žensk« v bodoče vključiti vse slovenske osnovne in tudi srednje šole, kjer bi lahko s pogovori in praktičnimi delavnicami mladim približali pomen skrbi za intimno zdravje, intimo ter spolnost in kako pravilno uporabljati higienske izdelke, so tako med mladimi, kakor tudi javnimi ustanovami lepo sprejeta. Sredstva za izvedbo samega projekta zbirate v posebnem fondu, ki je nastal od prodaje vložkov Jasmin, ki nosijo tudi znak projekta.

Od mesečne menstrualne košarice (količina izdelkov, ki jih ena ženska porabi med eno menstruacijo) vrednost enega izdelka znamke Jasmin odvedemo v poseben fond. Na ta način bomo dosegli, da se naš projekt ne bo zaključil, ampak razširil na preostale osnovne in tudi srednje šole. Doslej se je v njem dovolj sredstev za dvajset novih šol.
Prizadevamo pa si tudi, da bi nas podprla širša družba ter da bi sčasoma te učne delavnice implementirala v izbirne ali – še bolje – v obvezne vsebine izobraževalnega kurikuluma. S projektom želimo namreč širiti zavedanje o pomenu in vplivu intimnega zdravja tudi na nataliteto.

V kolikor bi si tudi vi želeli podpreti projekt, lepo vabljeni k nakupu Tosaminih higienskih vložkov Jasmin, narejenih iz naravnih materialov, ki nosijo tudi znak projekta.

Avtor: Petra Petravič; Foto: Tosama d.o.o.

 

Tagi