Niso vse knjige za hec!

11. literarni festival Bralnice pod slamnikom

Če kdaj, je ravno v teh časih lahko knjiga človeku v uteho in oporo, zato se strokovnjaki še toliko bolj zavedajo pomembnosti spodbujanja branja kakovostne literature. Tudi zato se je založba Miš, kljub nepredvidljivim razmeram, odločila, da ob podpori Javne agencije za knjigo RS in občine Domžale tudi letos izpelje svoj tradicionalni mladinski literarni festival z naslovom Bralnice pod slamnikom, ki širi zavest o pomenu bralne kulture in medgeneracijskega sodelovanja.

Letos poteka že enajstič, rdeča nit festivalskega dogajanja pa je tokrat spletena okrog problemske literature za otroke in mlade. Prav zato so organizatorji – Miš založba in soorganizatorske knjižnice iz Domžal, Tolmina, Idrije, Sežane, Nove gorice, Maribora, Novega mesta in iz Pokrajinske in študijske knjižnice Murska sobota – letošnji festival naslovili tematiki primerno, in sicer Ni hec.

Letošnji festivalski dogodki, ki se bodo odvijali vse do junija, za zdaj potekajo v okviru festivalskih dni sodelujočih knjižnic in drugih ustanov preko spleta. Če bo situacija v prihodnjih tednih boljša, bodo organizatorji dogodke, kot je bilo v navadi v preteklosti, izpeljali tudi v živo, vključno s slovesnostjo ob zaključku letošnjega festivala sredi junijskih dni.

Knjiga Dnevi na otoku nizozemskega avtorja Gideona Samsona v osredje postavlja tematiko medčloveških odnosov skozi prizmo glavnega najstniškega protagonista.

Festivalsko dogajanje se je kot vsako leto tudi tokrat začelo s strokovnim srečanjem, ki je letos potekalo pod naslovom Niso vse knjige za hec: problemska literatura med bralci, na njem pa so kot vedno sodelovali priznani strokovnjaki s področja branja in literature, denimo mag. Tilka Jamnik, dr. Gaja Kos, dr. Vanesa Matajc in drugi.

Festival je tudi letos razpisal literarni natečaj za otroke in mladino, na katerega se sodelujoči prijavljajo z najraznovrstnejšimi pisnimi in likovnimi izdelki, ki zajemajo letošnjo festivalsko temo.

Ena od osrednjih tujih gostij letošnjega festivala je norveška pisateljica Mina Lystad. Obe njeni knjigi Fejk in Luzerka, ki sta izšli pri založbi Miš, sta nadvse aktualni, saj govorita o posledicah lažnih novic in družbenih medijih.

Kot je v navadi, tudi letos festival gosti domače in tuje ustvarjalce otroške in mladinske književnosti, s katerimi bodo potekali pogovori po spletu, ogledati pa si jih bo moč na Facebook strani Miš založbe, na založbinem Youtube kanalu in na spletni strani festivala www.bralnice.si.

Letošnja osrednja tuja gosta sta norveška pisateljica Mina Lystad, ki je pri založbi ravno v času začetka letošnjega festivala izdala knjigo Fejk, lani pa še knjigo Luzerka, in nizozemski pisatelj Gideon Samson, ki je lani pri založbi izdal knjigo Dnevi na otoku.

Letošnja festivalska slikanica Mišja abeceda vabi s pesmicami – vsaka od njih se začne na posamezno črko abecede – v svet učenja branja.

Pogovora z obema gostoma bo vodil Boštjan Gorenc Pižama; z Mino Lystad se bo predvidoma pogovarjal v sredo, 21. aprila, v večernih urah, z Gideonom Samsonom pa v četrtek, 20. maja, ob 20. uri. Vse redno osvežene informacije o omenjenih pogovorih in drugih dogodkih lahko spremljate na festivalski spletni strani www.bralnice.si in na spletni strani Miš založbe www.miszalozba.com.

In še to: pri Miš založbi niso pozabili niti na najmlajše bralce! V okviru festivala je letos prikupna slikanica Mišja abeceda avtorice Tatjane Pregl Kobe in z ilustracijami Marte Bartolj. Namenjena je najmlajšim, ki se šele spoznavajo s svetom črk in branja.

Avtor: Vesna Sivec Poljanšek

 

Tagi