Mladi premišljujejo o družbi brez alkohola

Pričela se je akcija 40 dni brez alkohola, ki letos poteka že osemnajstič. Prekomerno uživanje alkohola v Sloveniji povzroča veliko stisk zaradi skrhanih odnosov, nasilja, prometnih nesreč ter bolezni. Organizatorji vabijo k odgovornemu odnosu do alkohola doma, na cesti, pri delu in v družbi, ter spodbujajo učence od 6. do 9. razreda osnovnih šol in vse dijake srednjih šol k sodelovanju v nagradnem literarnem natečaju, ki bo potekal od 22. februarja do 31. marca 2023.

Z geslom „Beseda zdravi“ organizatorji akcije spodbujajo vse nas, da prisluhnemo svojcem in otrokom alkoholikov ter jim izrazimo podporo in sočutje. Otroci iz družin alkoholikov se morajo spopasti s številnimi stiskami in zaznamovanostjo. Pogosto so prikrajšani za občutke varnosti, ljubezni in čustvene stabilnosti, kar jih spremlja in lahko zaznamuje tudi v odraslem življenju. Starši so s svojimi dejanji najlepši zgled in dar za otroke in mlade.

Organizatorji so v letošnjo akcijo, ki bo trajala vse tja do 8. aprila 2023 povabili tudi knjižnice in založbe. V 15-tih knjižnicah po Sloveniji bodo tako potekali različni dogodki.

Predstavniki soorganizatorjev letošnje akcije (z leve): Karmen Henigsman (NIJZ), Simona Felser (Javna agencija RS za varnost prometa), Peter Tomažič (Slovenska karitas) in Andreja Verovšek (Zavod Med.Over.Net). (Foto: Slovenska karitas)

Letošnja ambasadorja akcije sta Nika Rozman in Nik Škrelc, igralca in TV voditelja, ki sta na tiskovni konferenci spodbudila starše, da namesto alkohola izberejo kvalitetno preživljanje časa z otroki, pristne medčloveške odnose, igro in veselje, debate in pogovore.

Ambasadorja letošnje akcije sta Nik Škrelc in Nika Rozman, igralca in TV voditelja. (Foto: Slovenska karitas)

Nagradni literarni natečaj 2023: Beseda zdravi.

Učenci od 6. do 9. razreda osnovnih šol in vsi dijaki srednjih šol, lepo vabljeni k ustvarjanju in sodelovanju v nagradnem literarnem natečaju, ki bo potekal od 22. februarja do 31. marca 2023. Tema natečaja je razmišljanje mladostnikov o družbi brez alkohola in o tem, kako lahko življenje brez njega vpliva na naša življenja.

Organizatorji nagradnega literarnega natečaja želijo mlade spodbuditi k razmišljanju o ohranjanju lepih odnosov, zdravju, blaginji ter pravega veselja in zabave na odgovoren način, brez alkohola in drugih drog. Odločitev za prijatelja, šport, glasbo, razvijanje svojih talentov, uresničevanje svojih sanj in ciljev … je prava izbira, ki nas spodbuja, da pogumno alkoholu rečemo NE.

S pomočjo samostojnih avtorskih vsebin izdelanih v slovenskem jeziku ( PESEM, ZGODBA, ESEJ ali STRIP) in namenjenih sovrstnikom želijo spoznati:

  • vrednote, navade in prepričanja, ki gredo v smer odpovedi pitja alkohola pri njih osebno ali v njihovi družini, med sošolci in prijatelji,
  • razloge, zakaj menijo, da ni dobro piti alkoholnih pijač,
  • utemeljitve, katere so pozitivne posledice odpovedi alkoholu,
  • razloge, zakaj je odločitev odpovedi alkoholu dobra,
  • pomisleke in predstavitev negativnih posledic pitja alkohola.

Mladi lahko s svojimi razmišljanji in izdelki v pomembni meri prispevajo k uresničevanju življenjskega sloga brez alkohola.

Vse vsebine, ki bodo do 31. 3. 2023 prispele na naslov Slovenska karitas, Kristanova 1, 1000 Ljubljana (s pripisom literarni natečaj »Beseda zdravi.«) ali na e-naslov jana.flajs@karitas.si se uvrstijo v izbor za nagrade. Najboljši prispevki bodo nagrajeni in objavljeni tudi na Domžalcu.

Dokumenti natečaja ( Soglasje za starše OŠ, Soglasje za starše SŠ in Pravila in pogoji za sodelovanje ) so dostopni na spletni strani www.brezalkohola.si

Petra Petravič; Foto: Slovenska karitas

 

Komentarji uporabnikov
Tagi