Mednarodni prostovoljski projekt širi idejo ponovne uporabe

Stari neuporabni predmeti, časopis, karton, strgana in ponošena oblačila … Vse to dobiva nove, uporabne vrednosti. Za to skrbi 11 prostovoljk Evropske solidarnostne enote, ki jih gosti Center za mlade Domžale. Za mesec dni so pripotovale v Domžale, kjer ustvarjajo. Svoje izdelke bodo predstavile na dobrodelnem bolšjaku, ki bo v četrtek, 27. oktobra, pripravljajo pa tudi osvežitev dnevnega centra Plac za mlade.

Prostovoljke prihajajo iz devetih različnih držav – Francije, Belgije, Danske, Estonije, Italije, Češke, Madžarske, Španije in Nemčije – in s samo enim ciljem – odpadkom nameniti novo življenje. »Da pridem v Slovenijo, sem se odločila, ker sem želela bolje spoznati sebe in kako delujem v tuji državi. Želela sem spoznati nove ljudi in kulture ter izboljšati znanje angleščine. Ta projekt sem izbrala, ker res uživam v ročnih delih in sem želela preživeti čas v kreativnem okolju,« je razloge za prihod pojasnila Annett iz Madžarske.

Prostovoljke so se ekipi Centra za mlade Domžale pridružile v začetku oktobra in so že dodobra spoznale delovanje centra in njegove obiskovalce. »Všeč mi je, da spoznavamo slovensko kulturo. Vsi, ki sem jih spoznala so zelo prijazni in odprti. Z veseljem se pogovarjajo. Všeč mi je, da preživljamo čas tudi z najstniki iz Placa za mlade. Res so prisrčni,« je svoje vtise strnila Mette iz Danske. Ustvarile so si sliko, kaj mladi potrebujejo in česa si želijo, zato so lahko predstavile svoje ideje za oživitev dnevnega prostora in že aktivno delajo na njih.

Dobrodelni bolšjak in medkulturni večer

Prostovoljke izdelujejo različne uporabne predmete, kot so drobižnice, podstavki za kozarce in kazala za knjige. Te izdelke bodo razstavile na dobrodelnem bolšjaku, ki ga pripravljajo v četrtek, 27. oktobra. Vsa zbrana sredstva bo CZM namenil Maticu Keržanu za nakup proteze za nogo, ki jo je izgubil v prometni nesreči.

»Trenutno izdelujem krpe iz čebeljega voska za shranjevanje hrane. Imajo enak učinek kot pokrovke in nadomeščajo aluminijasto folijo. Izbrala sem si to, ker so zelo uporabne v kuhinji za shranjevanje hrane v hladilniku. So pa tudi dobre za okolje,« je svoje delo opisala Leanne iz Belgije.

Skupaj z dobrodelnim bolšjakom pripravljajo tudi medkulturni večer, na katerem bodo predstavile svoje države in kulture. Ne bo manjkalo glasbe in plesa, poskusili pa boste lahko tudi nekatere lokalne dobrote. Dogodek bo tudi priložnost, da bolje spoznate Evropsko solidarnostno enoto (ESE).

Kaj je ESE?

ESE je program Evropske unije, ki mladim med 18. In 30. letom omogoča, da v tujini naberejo (prve) delovne izkušnje in se naučijo samostojnega življenja, hkrati pa s svojim delom prispevajo k širjenju ideje solidarnosti v družbi. Več informacij o priložnost, ki jih ponuja ESE lahko dobite osebno v Centru za mlade Domžale ali prek elektronske pošte info@czm-domzale.si.

Center za mlade Domžale

 

Tagi