Gasilci pripravniki na kvizu gasilske mladine

Tako kot vsako leto ob začetku pomladi, se bo tudi letos gasilska mladina iz Gasilske zveze Domžale in Gasilske zveze Mengeš pomerila v kvizu gasilske mladine, ki tradicionalno poteka v Delavskem domu na Viru pri Domžalah. Preizkus gasilskega znanja za Gasilce pripravnike (od 16 do 18 let) je potekal v petek, 3. marca 2023, na kvizu pa je sodelovalo devet ekip iz obeh gasilskih zvez. Vse sodelujoče ekipe so prikazale vse svoje znanje in spretnosti, ki so se jih naučili pod vodstvom svojih mentorjev. 

Letošnjega tekmovanja v kategoriji Gasilec pripravnik se je udeležilo 6 ekip iz GZ Domžale in 3 ekipe iz GZ Mengeš. Pravico nastopa na kvizu ima po ena ekipa iz posameznega prostovoljnega gasilskega društva v vsaki konkurenci, s tem da so ekipe lahko tudi mešane. Tekmovalci so se v kvizu pomerili na področju teorije in v praktičnem delu. Najprej so pisali teste Drži – ne drži, prva pomoč, požarna preventiva z zgodovino gasilstva. Nato pa so imeli v prostorih PGD Vir še štafetno vezanje vozlov in poznavanje gasilskega orodja oziroma gasilske spretnosti. Pri zadnjih dveh aktivnostih se je tudi meril čas in v primeru napak, so se tudi odbijale točke. Kviz je v celoti potekal po razpisu za kviz GZ Slovenije.

Pred podelitvijo so zbrane pozdravili predsednik PGD Vir Tomaž Zalokar, poveljnik GZ Mengeš Miha Verbič ter predsednik GZ Domžal Matjaž Korošec ter jim čestitali vsem za korektno in dobro tekmovanje.

Tekmovalke in tekmovalci najboljših treh ekip v posamezni kategoriji, ki se bodo tudi udeležile regijskega tekmovanja, so prejeli medalje in pokale. Ekipam iz GZ Mengeš jim jih je podelil poveljnik zveze Miha Verbič,  ekipam iz GZ Mengeš pa predsednik Matjaž Korošec. Na koncu pa je sledila še čisto prava gasilska fotografija. Še pred podelitvijo so na mizo prispele tudi pice in dan je bil popoln.

Rezultati tekmovanja GZ Domžale (prve tri ekipe) Gasilci pripravniki:

  1. PGD Žeje – Sveta Trojica
  2. PGD Dob 1
  3. PGD Trzin

Rezultati tekmovanja GZ Mengeš (prve tri ekipe) Gasilci pripravniki:

  1. PGD Loka pri Mengšu 2. ekipa
  2. mesto PGD Loka pri Mengšu 1. ekipa
  3. mesto PGD Topole

Danes dopoldan se bodo na gasilskem kvizu pomerile še ekipe pionirjev in mladincev.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi