Mladi gasilci iz GZ Domžale in GZ Mengeš so se pomerili v kvizu

Tako kot vsako leto ob začetku pomladi, se je tudi letos gasilska mladina iz Gasilske zveze Domžale in Gasilske zveze Mengeš pomerila v kvizu gasilske mladine. Preizkus gasilskega znanja je potekal v petek, 6. in v soboto, 7. marca 2015, v Delavskem domu na Viru. Letos je na kvizu gasilske mladine, ki je potekalo v treh kategorijah in sicer Pionirji, Mladinci in Gasilci pripravniki, sodelovalo 36 ekip, ki so prikazale vse svoje znanje in spretnosti, ki so se jih naučili pod vodstvom svojih mentorjev.

Tekmovanje v kvizu gasilske mladine GZ Domžale in GZ Mengeš je potekalo v treh kategorijah in sicer v kategoriji Pionirji (od 7 do 11 let), kategoriji Mladinci (od 12 do 16 let) in kategoriji Gasilci pripravniki (od 16 do 18 let). Vsako ekipo pa sestavljajo trije člani. Pravico nastopa na kvizu ima po ena ekipa iz posameznega prostovoljnega gasilskega društva v vsaki konkurenci, s tem da so ekipe lahko tudi mešane.

Predsednik Komisije za mladino pri GZ Domžale, Boštjan Narobe, je povedal, da se je letošnjega tekmovanja udeležilo 28 ekip iz GZ Domžale (12 ekip je tekmovalo v kategoriji Pionirji, ravno tako 12 ekip v kategoriji Mladinci ter 4 ekipe v kategoriji Gasilci pripravniki) in 6 ekip iz GZ Mengeš (3 ekipe so tekmovale v kategoriji Pionirji, 3 v kategoriji Mladinci in 1 ekipa v kategoriji Gasilec pripravnik). In če je bil petek večer rezerviran za tekmovanje ekip Gasilcev pripravnikov, je bila sobota dopoldan rezervirana za tekmovanje ekip Pionirjev in Mladincev. Tekmovanja sta se udeležili tudi 2 ekipi iz PGD Dekani. Organizator kviza je bila Komisija za mladino GZ Domžale ob izdatni pomoči PGD Vir (prostor in logistika) ter Komisija za mladino GZ Mengeš. "Hvala vsem, ki so pomagali in sodelovali", je pred podelitvijo nagrad še povedal Narobe.

Tekmovalci so se v kvizu pomerili na področju teorije in v praktičnem delu. Najprej so odgovarjali na vprašanja iz prve pomoči, iz zgodovine gasilstva, požarne preventive in tekmovanj. Nato pa so imeli še štafetno vezanje vozlov in poznavanje gasilskega orodja oziroma gasilske spretnosti. Pri zadnjih dveh aktivnostih se je tudi meril čas in v primeru napak, so se tudi odbijale točke. Kviz je v celoti potekal po razpisu za kviz GZ Slovenije.

Tekmovalke in tekmovalci najboljših treh ekip v posamezni kategoriji, ki se bodo tudi udeležile regijskega tekmovanja, so prejeli medalje, ki sta jih podelila predsednik Komisije za mladino GZ Domžale, Boštjan Narobe (ekipam GZ Domžale) in predsednik Komisije za mladino GZ Mengeš Robert Ručigaj (ekipam GZ Mengeš), skupaj z ostalimi organizatorji tekmovanja v gasilskem kvizu. Na koncu pa je sledila še čisto prava gasilska fotografija. Še pred podelitvijo so na mizo prispele tudi pice in dan je bil popoln.

Rezultati tekmovanja GZ Domžale (prve tri ekipe)
Pionirji: 1. PGD Žeje – Sveta Trojica, 2. PGD Rova, 3. PGD Študa
Mladinci: 1. PGD Dob, 2. PGD Rova, 3. PGD Žeje – Sveta Trojica
Gasilci pripravniki: 1. PGD Žeje – Sveta Trojica, 2. PGD Rova, 3. PGD Homec

Vse rezultate si lahko ogledate v priponki TUKAJ.

Rezultati tekmovanja GZ Mengeš (prve tri ekipe)
Pionirji: 1. PGD Loka pri Mengšu, PGD Mengeš, PGD Topole
Mladinci: 1. PGD Loka pri Mengšu, PGD Mengeš, PGD Topole
Gasilci pripravniki: 1. Loka pri Mengšu

Vse rezultate si lahko ogledate v priponki TUKAJ.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar
Komentarji uporabnikov
Tagi