Metulji iz vrtca Pikapolonica iz Doba so raziskovali Domžale

Otroci iz skupine Metulji, enote Pikapolonica vrtca Urša, sodelujejo v mednarodnem projektu Pomahajmo v svet, ki jih je povezal z otroki v vrtcu Idrija. Z njimi se s pomočjo interneta družijo že skozi celo šolsko leto, kar tako, na daljavo. Na spletni strani projekta si izmenjujejo fotografije in zgodbe svojih dogodivščin, tiste največje in za njih najzanimivejše ter najpomembnejše pa si povejo med video klepeti preko Skypa. Njihova naslednja naloga je, da prijateljem iz Idrije predstavijo svoj domači kraj, Domžale. V ta namen so otroci skupaj z vzgojiteljicama raziskovali Domžale z okolico in obiskovali različne zanimive kraje.

Vzpeli so se na Šumberk, od koder so občudovali razgled na Domžale, telovadili na trim stezi, raziskali del gozdne učne poti in poiskali škratovo drevo. Podali so se do dvorca Turnše in gradu Krumperk, obiskali Gorjušo z Železno jamo, konjeniški center Radomlje in se pogosto sprehajali ob Rači ter Kamniški Bistrici. Veliko časa so posvetili spoznavanju slamnikarstva, svoje znanje o tej panogi pa okrepili z obiskom Slamnikarskega muzeja. Ogledali so si predstavo v KD Franca Bernika, obiskali Menačenkovo domačijo, gasilski muzej v PGD Stob-Depala vas in tržnico. Seznanili so se tudi z Godbo na pihala Domžale in z veseljem prisluhnili skladbi Domžalska koračnica. Pogovarjali so se o zastavi in grbu Občine Domžale ter o hroščku Simonu, seveda pa tudi o županu Toniju Dragarju.

Vrhunec raziskovanja Domžal je bil obisk na Občini Domžale, kamor smo se odpeljali z avtobusom, za plačilo katerega se lepo zahvaljujemo Krajevni skupnosti Dob. Na Občini so otroci tudi v živo spoznali župana Tonija Dragarja. Ta jih je lepo pozdravil v sejni sobi, jim povedal veliko zanimivega o svojem delu in o Domžalah. Otroci so mu razložili, da oni o Domžalah že veliko vedo in mu povedali kaj vse so si že ogledali. V dokaz so mu podarili zbirko zgodb in fotografij s svojih potepanj. V zahvalo za obisk pa čipko, otroci namreč vedo, da te prihajajo iz Idrije, tako kot njihovi prijatelji v projektu Pomahajmo v svet.

April otroci tako zaključujejo z novimi zanji o domačem kraju. Ob raziskovanju se jim je pripetila marsikatera prigoda, za katero vzgojiteljici verjameva, da jim bo še dolgo ostala v lepem spominu. To pa je na koncu tisto, kar šteje največ.

Vzgojiteljici Tatjana Grčar in Petra Mlakar

Tagi