Mesec požarne varnosti na Osnovni šoli Roje

Na osnovni šoli Roje je kar nekaj zapriseženih gasilcev, tako med učenci, kot tudi med zaposlenimi, zato ni čudno, da mesec požarne varnosti vzamemo sila resno! Tudi letos ni bilo prav nič drugače in prva v vrsti dejavnosti povezanih z zaščito in reševanjem je bil obisk Centra za zaščito in reševanje Domžale. Tja smo se 19. 10. odpravili z mlajšimi učenci posebnega programa. Prijazni poklicni gasilci so nam pokazali opremo, oblekli so nas v svoja oblačila, da smo se počutili kot čisto pravi gasilci, nato pa so nam pokazali svoje novo gasilsko vozilo in nam dovolili celo špricati z gasilsko cevjo.

V ponedeljek, 22. 10. je sledil osrednji dogodek oktobra – meseca požarne varnosti na naši šoli in sicer že tradicionalen tehniški dan; Dan Varnosti pred naravnimi in drugimi nesrečami. Zadnja leta se skušamo navezovati na aktualno temo meseca požarne varnosti in ker je letošnja tema: Klic na 112, smo se skušali osredotočiti na enote zaščite in reševanja, ki pridejo na pomoč, ko zavrtimo to številko. V prvem delu dneva so se nam pridružili reševalec iz Nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Domžale, policista iz Policijske postaje Domžale, gasilci PGD Mengeš in člana Enote reševalnih psov Slovenije s psičko Gajo. Učenci so si lahko ogledali reševalno, policijsko in gasilsko vozilo in opremo, zanimiva pa je bila tudi predstavitev dela enote reševalnih psov, saj nam ta tematika ni tako zelo blizu. Po malici je po skupinah potekala delavnica temeljnih postopkov oživljanja, katero sta pripravili članica ekipe prve pomoči Rdečega križa Domžale in sekretarka OZRK Domžale Majda Mernik. V času, ko so bili učenci prosti, so se lahko v telovadnici igrali z gasilskimi avtomobili, se oblekli v gasilska in policijska vozila, ter listali knjige s to tematiko. Prav tako so na ta dan ustvarjali likovne izdelke za natečaj Uprave za zaščito in reševanje Slovenije.

V sredo, 24. 10. pa smo pripravili še evakuacijsko vajo, ki je bila izpeljana zelo uspešno, saj smo vse učence evakuirali iz šole v slabih treh minutah, seveda pa se zavedamo, da bi bila situacija ob morebitni zadimljenosti prostora in nastali paniki lahko veliko slabša.

Mesec požarne varnosti se približuje koncu in polni lepih vtisov se zahvaljujemo vsem, ki ste nam omogočili, da smo ga lahko dobro izkoristili; hvala CZR Domžale, PGD Mengeš, ZD Domžale, PP Domžale, OZRK Domžale in Enoti reševalnih psov Slovenije za vaš doprinos. Z vašo pomočjo so naši učenci ne le izvedeli kaj novega, temveč se tudi naučili kako ravnati, ko enote zaščite in reševanja v resnici potrebujemo.

Besedilo in foto: Ajda Lalić, OŠ Roje

Tagi