Mavrični pomah letu 2020

Komaj smo zakorakali v novo šolsko leto, se poslovili od poletnih sončnih dni, že se nam nasmiha leto 2020. Kako se bohoti s svojimi številkami. Zdi se tako pravljično kot so pravljični in čarobni dnevi našega vsakdana, ki ga preživimo skupaj z najmlajšimi.

Letos Vrtec Urša, enoto Mavrica, ki se nahaja v prelepi vasici Krtina, obiskuje 107 otrok. Kot vsako leto smo medse sprejeli najmlajšo skupino malčkov in nekaj malce starejših otrok, ki so z nami zakorakali v lepe sončne jesenske dni in ki bodo vse do vstopa v šolo, kamor se podaja v tem šolskem letu kar skupina in pol, z nami odkrivali, raziskovali in zoreli. Postali bodo »veliki« s pomočjo vseh nas pedagoških delavcev, kuharic, čistilk in hišnikov, ki smo del njihovega vsakdana, ki ga preživimo skupaj.

Pa vendar celoto ne gradimo sami. Z nami ste starši, dedki, babice, tete in strici, cela okolica, ki živi in diha za dobro otrok, domačini, ki nas prijazno pozdravljate in se nam nasmehnete, vsi, ki delite zgodbe svojega življenja, ko se srečamo na sprehodih.

In nenazadnje tudi vsi zunanji obiskovalci našega vrtca – še posebej si štejemo v čast, da nas vsako leto obiščejo prijazni gasilci PGD Studenec in dan v tednu otroka še bolj izpopolnijo. Tudi člani pevskega zbora Janez Cerar iz Domžal in mešani pevski zbor upokojencev Moravče, ki skrbita, da ljudska pesem še živi med nami. Tako z nami gradijo in povezujejo medgeneracijsko silo. Še kako nam je pomembna prav vez med mladimi in starejšimi, zato smo v času, ki je praznično obarvan, obiskali starejše v vasi, jim s pesmijo in majhno pozornostjo pričarali spomin na njihovo mladost. Počutili smo se dobro, srečni in veseli, da dobro voljo sejemo po deželi. Dober glas pa sejemo tudi izven občine Domžale, ki nas vsako leto prijazno sprejme v svoje prostore in nam pripravi prijetno ter sladko presenečenje. Ga. mag. Renata Kosec nam z obiskom v vrtcu skupaj s hroščkom Simonom naredi dan še posebej pravljičen. Letos kar dve skupini mahata v svet, v Litvo in Bosno in Hercegovino ter spoznavata ljudi in njihovo deželo.

Vedno smo veseli in znanje radi sprejemamo tudi od članov TD Rača, društva Alfakan, policistov, ŠD Sonček, PŠ Miki in še bi lahko naštevali. Najbolj pa se razveselimo svojih varovancev, ki nas obiščejo, čeprav že sedijo v šolskih klopeh PŠ Krtina.

Nikoli nam ni dolgčas. Trudimo se, da so ure tedna brez mamice in očka res prijetni. Radi se pocrkljamo, prebiramo zgodbice, plešemo, pojemo, kaj lepega povemo, si zaigramo. V prelepi naravi, ki nas obdaja, pa je dnevna dejavnost tudi sprehod po okolici in igra v gozdu, ne glede na letni čas ali vremensko sliko.

Res, december je tisti čas, ko poravnamo račune in delamo načrte za naprej. A kaj bi tarnali in stokali, saj dnevi tako hitro bežijo, da je škoda, da naš iskren pogled zameglijo.

Ko si stisnemo dlani, ko leto se končuje, je že prav, da zremo optimistično naprej. Tudi star ljudski pregovor pravi, da za vsakim dežjem posije sonce. In takrat se na nebu prikaže mavrica – pisana, živahna. In vedno, ko jo zagledamo, se je razveselimo. Kot tudi vsakega, ki prestopi prag našega vrtca. Še posebej nas ogreje topla beseda naše ravnateljice ga. Martine Pančur in njenih pomočnic, ga. Urše Javoršek in ga. Nuše Rožič, ki nam stojijo ob strani da  dobro delamo. To Vrtec Uršo dela tako posebno.

Vsi mi, ki tvorimo mavrico, Vam želimo pisanih misli, toplih besed, iskrivih pogledov in nagajivih trenutkov. Naj vas v letu, ki je pred nami, spremlja le dobra volja in sreča.

Vse dobro in dober dan leto 2020!

Zapisala: Andreja Ropotar Jagodic, mag. prof. PV, Vrtec Urša, vodja enote Mavrica

Foto: Andreja Ropotar Jagodic

 

Tagi