Likovno izobraževanje v Društvu Lipa Domžale

Članice in člani likovnega izobraževanja na Univerzi za tretje življenjsko obdobje »Lipa Domžale« pod vodstvom diplomirane slikarke Mojce Marije Vilar, smo se po dolgih dveh mesecih lahko ponovno družili in si izmenjali izkušnje preživljanja minulih tednov in mesecev, ki so nas neizprosno postavili v popolnoma spremenjeno okolje in v drugačno dinamiko življenja.

Čopiče, barve in platna, ki so bili naši skoraj vsakodnevni spremljevalci prostega časa, so zamenjala vrtna in druga orodja, veliko časa smo preživljali v naravi, seveda le v družbi tistih družinskih članov, s katerimi sobivamo. Nestrpno smo čakali in končno dočakali čas, ko se lahko družimo tudi z ostalimi člani družine, s prijatelji in znanci.

Seveda pa nismo pozabili na naše, že pred »korona krizo«, dogovorjene likovne obveznosti. Tako smo na prvem skupnem srečanju poskrbeli za oddajo likovnih del Menačenkovi domačiji; del, ki smo jih na razpisani likovni natečaj JSKD Domžale o življenju in ustvarjanju znanega domžalskega kiparja Franceta Ahčina slikali že pred in dokončali med razglašeno pandemijo. Naše prvo druženje smo popestrili tudi z ogledom zelo zanimive razstave akademskega slikarja in grafika Janeza Praprotnika v ponovno odprti Galeriji Domžale.

Pred, med in po obdobju razglašene pandemije so se posamezne likovne ustvarjalke dogovorile tudi za nekatere samostojne ali manjše skupinske razstave:

  • Mira Jarc –  v Hotelu Krona od jeseni 2019 do julija 2020
  • Irena Osolnik –   v Kavarni Veronika od februarja do maja 2020
  • Vlasta Janžekovič –  v MGC Domžale od marca 2020
  • Irena Osolnik, Angela Dolžan, Nuša Lojen – Bar Pastel od januarja 2020
  • Joži Anžin – sodelovanje in prejeto priznanje na natečaju JSKD Domžale na temo »Razgledi doma« v aprilu 2020

Skupina likovnic: Vlasta, Tatjana, Nuša se je z mentorico Mojco dogovorila za poslikavo panjskih končnic za čebelarsko društvo.

Tako kot prejšnja leta smo se odzvali na povabilo kulturne ustanove Hiša čez cesto iz Šenčurja pri Kranju, da skupaj s likovnim društvom Cerklje na Gorenjskem in drugimi likovniki, tokrat na daljavo, v domačem okolju, ustvarjamo na temo njihove kulturne dediščine in krajine. Likovna dela bomo oddali v avgustu,  razstava vseh del pa bo 8.9.2020 v muzeju v Šenčurju. Za sodelovanje na letošnji razstavi so se odločile: Mira, Joži, Tatjana, Milena, Angela, Irena, Vlasta, Dragica, Brigitta in Veronika.

Minuli meseci za nas likovnike vsekakor niso bili neučinkoviti, saj smo marsikaj naslikali tudi v tem času, iskali smo nove motive v naravi, nove ideje. Nekaj teh slik je bilo danih v pregled mentorici Mojci, ki nas je konec meseca maja povabila na skupno druženje na svoj čudoviti vrt v  središču Domžal.

Avtor: Dragica Šetina, animator; Foto: Društvo Lipa Domžale

 

Komentarji uporabnikov
Tagi