Lidija Bašič Jančar: Ljubezen v jeseni življenja ostaja tabu

Starostniki so na kolektivni ravni odgovorni in zvesti hranitelji našega zgodovinskega spomina. Izjemno dosledni in vsekakor zaupanja vredni skrbniki življenjskih modrosti, izkušenj, doživetij in dosegov. So pa tudi posamezniki, in kot individumi, ravno v svoji edinstvenosti, unikatni. Posebni. Edinstveni v svojih mislih, doživetjih, željah ter hrepenenjih. In prav v tej svoji posebnosti razpolagajo s povsem svojevrstnim načinom izražanja, odzivanja in komuniciranja, ki ga je za lažje medsebojno razumevanje in tudi sporazumevanje vsekakor treba poznat.

Otroci smo nekoč že bili, starostniki morda še bomo in kljub temu, da se zavedam, da si težko predstavljamo nekaj, česar na lastni koži še nismo občutili, nam tovrstno neizpodbitno dejstvo ne opravičuje, da bi se o temi, kot sta ljubezen in spolnosti v jeseni življenja, torej v tretjem življenjskem obdobju, ne pogovarjali. Se tovrstni povezavi povsem izognili. Ju tako rekoč povsem izrinili iz našega besednjaka, iz naših vsakodnevnih, povsem življenjskih pogovorov, čeprav gre roko na srce za nekaj, kar je del življenja.

Ljubezen je nekaj izjemno lepega in skoraj ga ni življenjskega obdobja, kjer ne bi bila prisotna kot tema pogovora in motiv najrazličnejših umetniških del in zvrsti. Kaj pa ljubezen in spolnost v navezavi, v povezavi s tretjim življenjskim obdobjem?

Na mnoga vprašanja v zvezi s to tematiko sem poskušala poiskati odgovore s sogovornico, gospo Lidijo Bašič Jančar, terapevtko zakonske in družinske terapije, z dolgoletnimi izkušnjami kot socialna delavka v domu upokojencev, kjer je tudi s pomočjo strokovnega dela prišla do spoznanja, kako velik pomen imajo prepleteni medgeneracijski odnosi. V Domžalah vodi enoto Študijsko-raziskovalnega centra za družino in je avtorica pred kratkim izšle knjige z naslovom Popolna ljubezen, v kateri ovrednoti ravno medgeneracijske odnose in družino.

V nadaljevanju lahko prisluhnete najinemu pogovoru. Nekatere določene iztočnice so podane pisno, druge pa ustno. Vsi odgovori, komentarji in mnenja so podani v priloženih videih.

Ljubezen v jeseni življenja

Vsak izmed nas ima ima kriterije, na osnovi katerih se odloči, ne samo koga, ampak tudi v kolikšni meri bo sprejel drugega človeka v svoje življenje. Kakšni so razlogi, zaradi katerih se lahko znajdemo v zadregi, ko skušamo sprejeti novo osebo v življenje starostnika, ki je lahko najsibodi naš starš ali daljni sorodnik ? Kakšen izziv s seboj prinese nova oseba, ki stopi v življenje starostnika?

Skrito ozadje nesprejemanja starostnika

Ljubezen je in ne glede na vse, še vedno ostaja skrivnostna. V sebi nosi posebno in skrito moč, ki lahko dodobra zamaje naša prepričanja, kakor tudi vpliva na naše doživljanje in posledično celo na naše vedenje. Vsak izmed nas ima svoj način izražanja naklonjenosti in ljubezni, kljub temu pa so in obstajajo geste ter načini, ki vendarle govorijo univerzalni jezik. Srečanje z nečim, kar je onkraj naših predstav, nam lahko povzroči nemalo težav.

Celoten intervju je dostopen na spletni strani zaupaj.si.

Avtorica: Petra Petravič, urednica portala in idejni vodja projekta ZaupajSi.

 

Tagi