Kocka igralnica Zavoda 1-2-3 – Mozaik

Sedaj že vemo, da so kocke zabavna igrača, ki so venomer z nami.

Otroci so neverjetna bitja in njihovo razmišljanje sega izven meja. Tokrat pa jih bom omejili na eno delovno podlago. Našo sestavljeno strukturo pa lahko poimenujemo kar mozaik.

Mozaik

Cilj: Razvijanje ustvarjalnosti in specifičnih umetniških sposobnosti.

Potrebni material: Množica kock raznolikih oblik, če mogoče tudi enakih debelin, ni pa nujno. Plošča za pritrjevanje kock, ni obvezna.

Uvodni del naloge: Lahko začnemo kar z zanimivo zgodbo. Nekoč pred davnimi časi so živeli ljudje, ki so pričeli ustvarjati stavbe. Začeli so graditi i razne hiše in zidali in zidali. Sprva iz blata in gline, potem pa so že iznašli razna zanimiva »veziva«, ki jim danes rečemo lepila tudi  malta ali beton. Nekega dne, pa se je razbila vaza. Nekdo je to vazo imel izjemno rad, zato se je odločil, da jo želi kljub temu, da je razbita gledati in se je spominjati. Zato je koščke te vaze zlepil na steno. In nastala je umetnost, ki ji pravimo mozaik.

1. naloga: Zamisli si neko obliko, ki ti je morda znana, ljuba, jo znaš razbrati z barvnih kock, ki si si jih pripravil. Začni graditi mozaik. Pomembno je, da zapolniš vsa prosta mesta table za pritrjevanje kock.

2. verzija naloge: Pripravi si le 3 barvne verzije kock. Iz danih kock poskusi izdelati mozaik.

3. verzija naloge: Pripravi si raznolike kocke. Ne omejuj se z ploščo za pritrjevanje kock. Pusti domišljiji prosto pot in sestavlja gigantski mozaik. Domišljija te bo odpeljala daleč v zanimiv svet kock in razsežnosti.

Igre so avtorsko delo pisateljice iger s kockami, Grojzdek Mojce.

Mozaiki lahko nastanejo tudi na primer  iz kamnov, školjk, zidakov, trave, keramičnih ploščic, lesa, žebljev…Bolj zanimivi materiali, bolj zanimivi mozaiki. Zanimivo pa je, da ko gradiš mozaike je kot bi barval mandale. Veliko sproščanje. In tovrstna sproščanja so v teh časih izjemnega pomena.

Zavod 1-2-3 mozaike gradi tudi s starostniki in le ti izjemno uživajo, ker jih igra, doživljanje in aktivnost prstov v povezavi z materialom popelje nazaj v čas otroštva, igre in ustvarjalnosti. Poskusite in uživajte!

Več o naših poletnih počitnicah si lahko preberete tukaj. Za prijave do konca aprila nudimo 10% popusta.

POUČNO-KREATIVNO-ZABAVNO!

Zavod 1-2-3

Tagi