Ko napisana beseda zaživi

Če je pisanje način, s pomočjo katerega lahko nekaj o sebi sporočimo nekomu drugemu in je potemtakem branje zapisanega tisto nekaj, kar nam lahko pomaga razumeti sporočilo prvega, je predstava, podoba o prebranem tisto tretje, kar je prepuščeno unikatnosti bralca. Branje postane tako srečanje treh svetov. Svet pisca. Svet tistega, ki zapisano bere in skriti svet besed, ki ima prav tako svoje zakonitosti, v želji, da bi nanizane besede prišle kar se da najbolje do izraza in preprečile morebitne nesporazume.

Zgornjemu zapisu je potrebno dodati še unikatnost »vpletenih« strani, s čimer preraste začetna pestrost srečanja v kompleksen pojav. Kajti, vsakršen zapis, vsakršna pripoved, je v svoji edinstvenosti samo delček celote. Izsek vzet iz širšega konteksta, ki ga je za lažje razumevanje vsekakor priporočljivo poznati. Pa najsibodi govorimo o piscu, bralcu ali zakonitostim, ki vladajo pri pisanju.

In tako se vsakršno srečanje spremeni v edinstveno dogodivščino in neponovljivo doživetje. In to ne glede na to, koliko in kako se trudimo. Vsakič namreč spoznavamo le delček mozaika, ki skupaj z ostalimi sestavlja nekakšno celoto. Le ta pa ni nikoli enoznačna. Ni je vnaprejšnje ene in edine pravilne podobe, ampak gre vedno za spreminjajoče se doživljanje in spoznavanje tistega, kar se bere, posluša ali gleda.

Če dobro pomislimo, že naša doživljanja ob poslušanju pesmi niso nikoli enaka. Ko smo veseli, naj bi namreč poslušali melos, medtem, ko naj bi takrat, ko smo potrti, bili pozorni na besedilo. In ne samo to. Takrat naj bi slišane besede tudi razumeli, medtem, ko jih v drugačnih okoliščinah povsem prezremo.

V sodelovanju s Knjižnico Domžale, gospa Mateja stanovalce MGC Bistrica, zbrane v skupnem, dnevnem prostoru drugega nadstropja, obišče dvakrat mesečno. Druženja so postala tradicionalna in s strani stanovalcev lepo sprejeta. Radi namreč prisluhnejo pripovedim, ki jih zanje, z izjemnim občutkom, bere gospa Mateja. Ponovno se jim bo pridružila v ponedeljek, 27. januarja 2020, v dopoldanskem času.

V kapelici MGC Bistrica, se vsak zadnji ponedeljek v mesecu, odvija sveta maša. Udeležijo se je stanovalci, starostniki in vsi, ki tako začutijo. Tokrat bo potekala v ponedeljek, 27. januarja 2020, s pričetkom ob 15:30 uri.

Dodati glasovno podobo zapisanim besedam, ni mačji kašelj. Skrivnost, kako združiti različne glasove v harmonično celoto in besede pospremiti s pripadajočim občutkom, dodobra pozna gospa Marika Haler. Pri obujanju spomina na že poznane pesmi in spoznavanju novih, stanovalce Mgc Bistrica spretno vodi in spodbuja že kar nekaj let. Obišče jih in skupaj z njimi prepeva vsak torek ob 10:00 uri.

V torek, 28. januarja 2020, se bodo v tretjem nadstropju domskega dela MGC Bistrica srečali učenci prve triade Osnovne šole Domžale in babica, ki je pred kratkim praznovala častitljivo starost. Srečali se bodo ob 10:30 uri in skupaj odkrivali kakšno je bilo življenje nekoč in ga s pomočjo izkušenj in občutij, primerjali z življenjem danes.

Dolgoročni projekt poimenovan »Druženje z babico«, ki se je pričel jeseni leta 2019 ob združitvi moči MGC Bistrica in Osnovne šole Domžale, bo potekal še vsaj tja do junija letošnjega leta. Pravljica, ki ji prisluhnejo učenci v spremstvu učiteljic, je tako iztočnica za pogovor in prijetno druženje. Za izmenjavo izkušenj in pogledov na svet. Za razkritje majhnih skrivnosti o življenju nekoč, ki je v marsičem precej drugačno od današnjega. V dobri uri druženja, učenci babici z veseljem kaj zapojejo, ji pripovedujejo o svojem življenju, navadah in razvadah, ter o svojih željah za v prihodnje.

V petek, 31. januarja 2020, pa bodo stanovalci MGC Bistrica, ki jih druži ljubezen do branja, izmenjevali mnenja o knjigi, ki so jo tokrat prebirali. Knjiga je bila kar zajetna, vendar po besedah tistih, ki so jo že prebrali, tekoče in prijetno čtivo. Tudi zato se stanovalci že veselijo druženja z gospo Ireno, ki je prevzela vajeti bralnega kluba, in ga skupaj z njimi oblikovala v prijeten klepet, izmenjavo misli, občutkov ter pogledov na v knjigi opisano tematiko. Pogovori potekajo 1x mesečno v tretjem nadstropju MGC Bistrica, in sicer v dopoldanskem času.

Avtor: Petra Petravič; Foto: MGC Bistrica

 

Komentarji uporabnikov
Tagi