Ko mošt dozori, se v vino spremeni

V Medgeneracijskem centru Bistrica v Domžalah, ki je na jesen življenja postal dom številnim starostnikom, ki navkljub visoki starosti, v sebi še vedno skrbno varujejo številne nadarjenosti, spomine, zanimanja ter želje in v kolikor še zmorejo, vzdržujejo tudi svoje vsakodnevne navade. Zaradi takšnih in drugačnih okoliščin, pa vedno težje dostopajo do dogajanj onkraj zidov doma, zato so se v MGC Bistrica odločili, da bodo dogajanje pripeljali k njim. V svojo družbo so že povabili številna društva in posameznike, s katerimi želijo starostnikom vrniti tisti delček življenja, ki so ga nekoč že živeli, ali jim omogočiti doživetje nečesa, kar v preteklosti še niso.

Letošnje martinovo so v MGC Bistrica praznovali v družbi Društva Lipa – Univerze za tretje življenjsko obdobje Domžale. Stanovalce je čakalo prijetno glasbeno druženje in Martinovo kosilo, saj so bile na meniju jedi pripravljene posebej za to priložnost. Bogat kulturni program, ki ga je vodila Petra Petravič, animatorka v MGC Bistrica, jim je prinesel nasmeh na obraz, saj je bil dopoldan obarvan z glasbo, pesmijo in recitacijo.

Iz strun citer so melodije izvabljale citrarke skupine Sončnice, iz kitar pa kitaristke skupine Tempo. Zaplesali so otroci iz Otroške folklorne skupine Kulturnega društva Domžale. Vse tri skupine vodi prof. Damjana Praprotnik. Članice literarnega krožka Društva Lipa Domžale, Mira Smrkolj, Milojka Lunar in Marija Dodič, pa so prebrale nekaj pesmi in zgodbic iz svojih knjig.

V MGC Bistrica želijo nagovoriti stanovalcem občutke zadovoljstva in predramiti nekoč poznano zanimanje ter strast do dejavnosti. Zato bodo pripravili še veliko animacij ter nastopov različnih društev z različnimi dejavnostmi, da v stanovalcih spodbudijo in okrepijo občutek zaupanje vase, v svoje sposobnosti in zmožnosti, upoštevajoč njihovo nadarjenost, ki jo lahko ravno z aktivnim sodelovanjem pri najrazličnejših dogodkih, ponovno občutijo in oživijo. V družbi, z združenimi močmi in v duhu medsebojne pomoči, prijateljstva in podpore, je to vsekakor lažje.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi