Ko bom velik bom gasilec

Dan zatem, ko se bo v Češminovem parku odvijal Hroščkov festival, na katerem bodo odprli tudi novo domžalsko pravljično-doživljajsko pot »Pravljični Šumberk«, se bo ta domžalski park odel v rdeče barve. V nedeljo, 15. septembra 2019, med 10. in 17. uro se bo tam odvijala prava gasilska prireditev za otroke, ki jo organizira Komisija za mladino Gasilske zveze Domžale, na njej pa bo sodelovalo vseh štirinajst gasilskih društev in poklicna gasilska enota CZR Domžale, ki so vključene v Gasilsko zvezo Domžale.

Prireditev, ki je namenjena otrokom od 6. do 14. leta starosti, dobrodošli pa so tudi mlajši in starejši otroci ter seveda njihovi starši, bo po besedah Boštjana Narobeta, predsednika Komisije za mladino pri Gasilski zvezi Domžale, prava gasilska dogodivščina. Vsa sodelujoča društva bodo tja pripeljala svoja gasilska vozila ter gasilsko opremo, pripravili pa bodo vrsto zanimivih in poučnih delavnic ter poligonov.

Vsako sodelujoče gasilsko društvo bo imelo svojo točko, kjer bodo obiskovalcem predstavljali svojo dejavnost, najmlajši pa se bodo lahko preizkusili v številnih gasilskih spretnostih, kot so zbijanje tarče s pomočjo vedrovke, vezanje vozlov in navezave orodja ter opreme, spajanje cevi, gašenje z gasilniki, zvijanje cevi, štafetni prenos vode, spuščanje po lestvi, spuščanje po gasilskem drogu, metanje vrvi v krog, oblačenje intervencijske obleke, premagovanje poligonov z različnimi ovirami, prva pomoč … Otroci bodo na posebnih kartonih zbirali štampiljke po točkah, ki jih bodo obiskali. Vse tiste, ki bodo nabrali vse točke oziroma določeno število točk, bo na koncu čakala manjša praktična nagrada.

Gasilci bodo obiskovalcem tudi podrobno predstavili svojo dejavnost, možen pa bo tudi vpis v gasilske vrste. Tudi to je eden izmed razlogov, da so se gasilci odločili, da svojo dejavnost predstavijo širši javnosti, predvsem najmlajšim, saj želijo, da se v gasilska društva vključi čim več otrok. Na tej prireditvi »Postal bom gasilec« se bodo otroci iz prve roke lahko seznanili, kakšne aktivnosti jih čakajo, če se vključijo v gasilske vrste. V Gasilski zvezi Domžale dajo velik poudarek pri delu z mladino, saj se za njih tekom celotnega leta odvijajo številne aktivnosti, tekmovanja, orientacije, kvizi ter druga družabna srečanja in dogodki, ki popestrijo njihov vsakdan.

Vabljeni, da v nedeljo, 15. septembra, med 10. in 17. uro skupaj s svojimi malčki obiščete gasilce v Češminovem parku v Domžalah in se iz prve roke seznanite z gasilsko dejavnostjo. Gasilci pravijo, da dolgčas ne bo!

Z gasilskim pozdravom: “Na pomoč!”

Avtor: Miha Ulčar; Foto: arhiv domžalca, GZ Domžale

 

Tagi