Kako izbrati pravega delodajalca zase?

Kako lahko najdete pravega delodajalca zase? Kaj je potrebno storiti pred razgovorom, katera vprašanja postavljati in kako se prepričati, da imate pravo ponudbo na dlani.

Iskanje dela je naporno. Najprej je težko najti razpisano delovno mesto za področje, ki ga obvladamo, potem se moramo potruditi s prijavo – in če imamo srečo, dobimo možnost, da se predstavimo in potegujemo za delo. Nič čudnega ni, da po vsem tem nismo niti malo kritični do delodajalcev in v primeru, da nas izberejo, delovno mesto samo pograbimo. Pa vendar to ni vedno najbolj primeren pristop.

Ko iščemo delo, se moramo zavedati, da iščemo novo okolje, v katerega bomo potencialno vstopili. In ker bomo v tem okolju preživeli tudi do 40 ur na teden, je izredno pomembno, da se tam dobro počutimo. V nasprotnem primeru lahko delo in služba negativno vplivata ne samo na počutje, temveč tudi na zdravje in osebno življenje.

Iskanje dela naj torej vključuje tudi iskanje pravega delodajalca. Vprašanje pa je, kako lahko to naredimo v praksi, ne da bi potencialnega delodajalca zasuli s preveč neprijetnimi vprašanji.

1. Finančno stanje podjetja

Prva in najpomembnejša stvar, ko iščete novo zaposlitev, je preverjanje finančne stabilnosti podjetja. Zgodi se, da podjetja zaidejo v težave in niso zmožna izplačevanja plač. Glede na to, da je primarni razlog za iskanje dela finančne narave, je nujno, da se prepričate, da bo delo, ki ga boste opravljali, redno plačano. Preverite bilance podjetja ali pa povprašajte nekoga, ki se na to področje nekoliko bolj spozna.

2. Preverite spletno stran delodajalca

Spletna stran delodajalca je kot neke vrste vizitka. Pove nam, s čim točno se podjetje ukvarja in večina podjetij ima na spletni strani napisano tudi vizijo in poslanstvo. Vizija in poslanstvo naj bodo izhodišča za vas. Preverite, ali se lahko poistovetite z vizijo, kako blizu vam je njihovo razmišljanje itd. Tista podjetja, ki so nekoliko bolj resna pri zaposlitvah in se borijo za najboljši kader, imajo na spletni strani objavljenih tudi več informacij o zaposlovanju in kadru, ki ga iščejo. To so super izhodišča za preverjanje ustreznosti delodajalca, hkrati pa vas morda njihov opis dodatno motivira, da boste našli nove načine, kako jih prepričati, da ste prava izbira za njih.

3. Preverite družabna omrežja

Vse več podjetij je na družabnih omrežjih in vse lažje je dostopati do številnih informacij o podjetju. Če želite preveriti organizacijsko klimo in kulturo, preverite njihov profil¬¬. Tam boste zagotovo dobili informacije o tem, kako dobro se zaposleni med seboj razumejo, kako dobro deluje podjetje in kako dobro bi se vi lahko počutili tam (dober primer tega je Facebook stran podjetja Red Orbit).

4. Informacije na spletu

V primeru, da ne boste našli uporabnih informacij na spletni strani ali družabnih omrežjih, je Google vedno dober pomočnik. Preverite, kaj vrnejo iskalni rezultati. Ali so morda kakšni komentarji objavljeni na forumih, obstajajo kakšne objave itn. Pogosto koristne informacije nudijo tudi zaposlitveni portali. Tak primer lahko najdemo za Lidl zaposlitve itd. Dober način iskanja je tudi po osebah, ki so zaposlene v podjetju. Preverite, kaj je na spletu zabeleženega o njih in se prepričajte, ali bi lahko sodelovali z njimi. 

Preverjanje spleta in družabnih omrežij pri iskanju zaposlovalcev

5. Dober glas seže v deveto vas

Na koncu preverjanja podjetja je smiselno, da povprašamo tudi okoli. Pogosto se zgodi, da poznamo nekoga, ki je zaposlen v podjetju, ki nas zanima, ali pa vsaj pozna nekoga, ki ima informacije o podjetju. Osebna izkušnja je najbolj pristna in čeprav se ne smemo vedno povsem zanašati na mnenja drugih, so nam lahko take informacije v veliko pomoč.

6. Postavljajte vprašanja na razgovoru

Razgovor ni namenjen samo temu, da se dokažete, pač pa tudi temu, da vi in delodajalec ugotovite, ali spadate skupaj in ali bi lahko dobro sodelovali. Zato je pametno, da jim postavite razna vprašanja o njihovem načinu dela. Pri tem izkoristite informacije, ki ste jih dobili pri prvem pregledu. Vsak delodajalec bo vesel, če bo videl, da dobro veste, kam se prijavljate in da si resnično želite delati za njih. V kolikor boste to lahko pokazali, bodo tudi lažje sprejeli nekatera nekoliko manj prijetna in zahtevna vprašanja o pogojih dela.

Ko iščete delo, nikakor ne pristajajte na prvega delodajalca. Preden sprejmete novo delo, preverite, ali vam bo delo in delovno okolje resnično ustrezalo in ali je to res za vas. Pozanimajte se o delodajalcu, preverite njihovo finančno stanje, njihovo spletno stran, namene, vizije itd. In ko boste bolj prepričani, da je to prava odločitev za vas, tudi na razgovoru izpostavite, zakaj ste primerni za to delovno mesto in zakaj boste prava izbira za celotno podjetje. V tem primeru bo gotovo vam in podjetju lažje in boste lahko zgradili trden in dolgotrajen medsebojni odnos.

Tagi