Izdelava božične zvezde iz krep papirja

Leta 2000 je bilo ustanovljeno in registrirano Medgeneracijsko društvo Jesenski cvet, ki skrbi za organizacijo in razvoj dela skupin, ter organizira še druge izobraževanje prostovoljcev, med katerimi so stalne, medgeneracijski tabor, strokovni izleti, predavanja in delavnice, ter aktivnosti za druženje. Ena od skupin v Jesenskem cvetu je tudi rokodelska skupina MASIMM, ki skrbi za nematerialne potrebe starejših. Učijo se novih in starih ročnih spretnosti z namenom predajanja vsem generacijam udeležencev.

“Svoje znanje rade delimo na raznih delavnicah po društvih in šolah, saj želimo ohraniti to spretnost rokodelcev, trudimo pa se, da cvetje izgleda res kot pravo. Da je cvetje iz krep papirja vidiš šele z dobrim ogledom cvetja,” je za naš portal povedala voditeljica Marija Radkovič iz domžalske skupine MASIMM, ki že vrsto let navdušujejo z izdelavo prelepih cvetov iz krep papirja.

V četrtek, 19. decembra 2019, je kreativna skupina MASIMM v Knjižnici Domžale pripravila ustvarjalno delavnico za odrasle, ki so jo poimenovali »Ustvarjamo z Masimm«. Na delavnici se je zbralo kar nekaj starejših udeleženk, ki so z voditeljico Marijo Radkovič, Sonjo Beno in Marijo Sušnik, korak za korakom začeli rezati, pripogibati, raztezati, lepiti in sestavljati krep papir.

Spretni prsti voditeljic so vlivali upanje, da bodo obiskovalci vsaj pol tako spretni, kot so od voditeljic. Res je šlo kar dobro, sestavljali so košček po košček in kar naenkrat je v rokah zacvetela čudovita božična roža. Kar lepo jim je šlo. Sicer so za čudovito božično rožo, ki jih je vsak učenec naredil, potrebovali uro (voditeljice bi jih naredile v tem času za cel šopek), a na koncu jim je obraz zasijal od sreče, da so se nekaj naučili. Božične rože so uspele. Na drugih delavnicah, ki bodo objavljene naknadno, potekale naj bi spomladi, pa se bodo naučili še izdelave drugih vrst cvetja.

Na koncu so si bili vsi udeleženci enotni: “Želimo jim še veliko uspešnih delavnic in razstav.” Marija je nam je še zaupala, da če od vseh, ki se na delavnicah učijo izdelovati rože, vsaj en procent ostane v tem delu, so že veliko naredile pri ohranjanju te kulturne dediščine. Ob koncu delavnice je vsak udeleženec povedal nekaj besed o vtisih pri izdelavi božične zvezde, pridružil pa se jim je tudi podpredsednik Društva upokojencev Domžale Toni Prus, ki je pozdravil vse navzoče ter jim zaželel uspešno ustvarjanje še naprej.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

 

Komentarji uporabnikov
Tagi