Inovativnost učencem OŠ Preserje pri Radomljah prinesla zmago na mednarodnem natečaju Okolje in inovacije 2012

Osnovna šola Preserje pri Radomljah je z inovativno zamislijo in izdelavo kompostnika iz odpadnega materiala zmagala na mednarodnem natečaju Okolje in inovacije 2012 na temo zmanjševanja količin odpadkov, ki ga organizirata Toyotin sklad za Evropo in program Ekošola pri Mednarodni fundaciji za okoljsko izobraževanje.

Zelo ponosni smo lahko na učence OŠ Preserje pri Radomljah, saj jim  je s pomočjo mentorjev in strokovnjakov iz lokalnega okolja uspelo razviti in izdelati kompostnik iz večinoma odpadnih avtomobilskih delov ter drugega odpadnega materiala. Poleg tega so za delovanje kompostnika zasnovali poseben pogonski mehanizem, ki deluje na sončno energijo, kar pomeni, da omogoča samodejno obračanje kompostnega materiala. S tem so omogočili, da lahko zberejo več kot 170 kubičnih metrov bioloških odpadkov. Izdelava kompostnika je nastala kot del projekta o učilnici na prostem z namenom, da učenci pridobivajo znanje s pomočjo praktičnih zamisli in dela. Zmagovalna rešitev je izvrsten primer interdiscipliniranega pristopa in učni pripomoček, ki ga lahko prevzamejo tudi druge šole.

Naj ob tem poudarimo, da OŠ Preserje pri Radomljah sodeluje v mednarodnem programu Ekošola, ki je vodilni program Mednarodne fundacije za okoljsko izobraževanje in je največja mednarodna mreža otrok in vzgojiteljev ter učiteljev, ki načela trajnostnega razvoja prenašajo in vključujejo v vsakodnevno delo in učenje. V Sloveniji program izvajajo že 16 let v okviru Društva DOVES – FEE Slovenija (Društvo za okoljsko vzgojo Evrope v Sloveniji). Aktivnosti programa izvajajo po metodologiji sedmih korakov, ki omogoča dodelan in mednarodno primerljiv način dela. Vsaka ustanova, ki v posameznem šolskem letu uspešno izvede ativnosti, pridobi mednarodno prepoznaven znak okoljske odličnosti – zeleno zastavo. In to je OŠ Preserje pri Radomljah za pridno ločevanje odpadkov, pridobila v letu 2010.

Slavnostni zaključek in razglasitev zmagovalnega projekta  mednarodnega natečaja "Okolje in inovacija 2012", bo potekal v  četrtek, 25. oktobra 2012 ob 17.00 v OŠ Preserje pri Radomljah. 

Več o razglasitvi zmagovalca, bomo poročali tudi v Domžalcu.

Avtor: Miha Ulčar, Foto: OŠ Preserje pri Radomljah
Komentarji uporabnikov
Tagi