Gregorjevo pri podžupanji mag. Renati Kosec

V nedeljo, 12. marca, bomo praznovali Gregorjevo. Na Občini Domžale smo s praznovanjem pričeli že prej, saj so nas včeraj obiskali vrtčevski otroci, ki so prišli okrasit pisarno podžupanje mag. Renate Kosec.

Podžupanja mag. Renata Kosec je najprej sprejela skupino otrok iz vrtca Urša, ki so ji za začetek zapeli pesmico za dobro jutro. S seboj so prinesli srčke in jih obesili na steno ter veje ter jih razdelili še med sodelavce gospe podžupanje. Otroci vrtca Urša bodo danes tudi spuščali gregorčke v vodo poleg Češminovega parka. Otroke je pozdravil tudi župan Toni Dragar in se fotografiral z njimi. Ko so odšli otroci nazaj v vrtec, pa je že prišla nova skupina šestih otrok iz vrtca Dominik Savio. Ker so iz skupine Zvončki, so najprej podžupanji izročili šopek zvončkov, ki so jih nabrali na Šumberku, zatem pa še zapeli pesmico o zvončkih. S seboj so prinesli ladjice, ki si jih izdelali sami s pomočjo staršev. Za spomin pa so se gospe podžupanji še podpisali na list – prav vsi že namreč znajo pisati. Prav tako pa so prinesli darilo skupine mlajših otrok iz vrtca Dominik Savio, ki so za podžupanjo spekli majhne gregorčke.

Gregorjevo, ki ga vsako leto sicer obeležujemo 12. marca, tvorita ljubezen in svetloba. Danes Gregorjevo zaznamujejo predvsem gregorčki, razsvetljene barčice ali hišice, ki jih spuščamo po potokih in rekah. Po izročilu je namreč na ta dan sv. Gregor vrgel v vodo luč, kar je bilo v časih, ko ni bilo elektrike, izjemnega pomena. Sonce je namreč spet pridobilo na moči, pa tudi precej dlje se je mudilo na obisku. Gregorjevo je tudi praznik, ko se ženijo ptički in tako velja za praznik zaljubljencev. V naši občini ohranjamo slovensko tradicijo, tako da vas vabimo tudi na spuščanje gregorčkov v nedeljo, ob 17. uri, pri vrtcu Palček Vir. Dogodek organizira PGD Vir – ladjice naredite doma in nato jih skupaj spustimo po Kamniški Bistrici.

Otrokom se najlepše zahvaljujemo za obisk, saj so nam polepšali dan in lepo okrasili pisarno naše podžupanje. Vam pa želimo lepo Gregorjevo! 

Avtor: Urad župana, Občina Domžale
Komentarji uporabnikov
Tagi