Folklorniki popestrili jesensko popoldne v MGC Bistrica

Na povabilo Darje Okleščen, delovne inštruktorice in animatorke v Medgeneracijskem centru Bistrica Domžale, ki vedno preseneti stanovalce z inovativnimi dogodki, so v četrtek, 11. oktobra 2018, v goste prišli folklorniki Folklornega društva Groblje, ki so s petjem, plesom in glasbo razveselili tamkajšnje stanovalce, ki so si z zanimanjem ogledali njihov nastop. 

Folklorniki Folklornega društva Groblje so se predstavili s spletom koroških in gorenjskih plesov. V odmoru, ko so se plesalci preoblačili iz koroških v gorenjske noše, pa je nekaj pesmi zaigral spremljevalni ansambel folklorne skupine. Program je povezovala umetniški vodja skupine Nevenka Unk Hribovšek. Ob koncu se je Darja Okleščen vsem nastopajočim zahvalila ter jim zaželela še dolgo let veselih in poskočnih korakov.

Folklorno društvo Groblje, Domžale je doma v Grobljah, na obrobju Domžal. Plesalci pridno ohranjajo in poustvarjajo folklorno izročilo Slovenije. Kot folklorna skupina delujejo od oktobra 2007. Plesalci, ki so večinoma krajani domžalske občine, so takoj v prvem letu delovanja in intenzivnih vaj stopili na oder. V začetku delovanja so negovali gorenjsko ljudsko plesno izročilo, kasneje so gorenjskim odrskim postavitvam pridodali koroške in dolenjske plese.

S tem programom so veliko nastopali v domačem kraju in povsod po Sloveniji. Gostovali so tudi v Avstriji, Italiji, Belgiji, na Hrvaškem, na Madžarskem in na Portugalskem. Vsakoletno prirejajo tradicionalni mednarodni folklorni večer »V Grobljah kot nekoč«. Z namenom prenosa nesnovne ljudske dediščine na mladi rod prirejajo folklorne delavnice in otroški folklorni festival Pleši, pleši črni kos. S folklornim večerom so letos proslavili  deset let delovanja. Od 2016 so člani uglednega Mednarodnega folklornega festival Od Celja do Žalca.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi