Družina je aktivna in se zabava – Tekalne igre

Tek je v naravi najlepši. Prišel je čas, ko lahko tečemo tudi na prostem. Drža telesa, premik rok in nog je za tek izjemnega pomena. Ko teče celotna družina pa je prav, da se morda tudi nekoliko pogledamo in ugotovimo kako tečemo.

Na spletnih straneh različnih organizacij lahko najdete vsebine kot so vaje »šole teka«. Te vaje načeloma kaj hitro povzamejo tudi otroci. Pomembno je, da se jih naučite izvajati pravilno. Drža telesa je pomembna, zato začeti z vajami ni nikoli prepozno, le da so izvajane pravilno.

Drža telesa naprej. Roke v sozvočju  s telesom (križ-kraž), tek po sprednjem delu stopal. Ko tečem se mojega koraka ne sme pretirano slišati.

Idealno za razvoj teka in s tem tudi pravilnega teka pa je hoja in posledično tek po črtah. V telovadnicah to počnemo lažje, morda pa najdemo kakšno igrišče in to poskusimo tam.

Izjemno dober razvoj teka in vseh mišic v našem podplatu pa spodbuja tudi tek v naravi, gozdu. Tu navajamo noge na različne površine, momente in situacije, kjer um in telo prisilimo reagirati ali delovati instinktivno.

S tekom pridobivamo na večji samozavesti, spretnosti in tudi iznajdljivosti v vseh življenjskih situacijah.

Za Vas smo posneli filmček, ki si ga lahko ogledate v zgornjem videu, kjer je prikaz predlaganih tekalnih iger, ki se jih lahko igrate kadarkoli. Spodnje besedilo, pa igre bolj natančno opisuje.

LETEČI ČASOPIS

Oče, mama, otrok-ci: Vzemite kos časopisa. Razpete ga in položite na svoja prsa. Tecite! Tečete tako dolgo, dokler nekomu ne pade dol. Verjamem, da boste uživali in želeli teči še dolgo časa. Motivacija je časopis, ki se ob vetru zadrži na naših prsih, ko pa se ustavite spolzi s telesa. Lahko tekmujete komu dalj časa ostane na prsih.

IGRAČA LOVI

Otrok ima v rokah igračo, lahko kar svojo najljubšo, s tem lahko tudi ugotovimo ali je pripravljen to igračo deliti z nami. Lovec je otrok z igračo. Ko bežečega ulovi mu preda igračo, sam pa si vzame 3 sekunde za oddih. Igra se nadaljuje dokler niso vsi člani družine enkrat v rokah držali »najljubšo igračo«.

Ela deli svojo najljubšo igračo.

DUHEC LOVI

Zagotovo najdete v omari rjuho ali ruto, super je, če je bela, ker to še bolj pooseblja naš »strah«. Strahovi so čisto znosni, če so navidezni takšni v igri, veselju in smehu. Zato najprej preverite, če je vašega otroka kaj strah, če mu prekrijete rjuho čez glavo. Če ga je strah, poskusite to »predelat«, če ga ni, kar veselo na tek. Lovec ima v rokah belo rjuho. Z njo teče po okolici in kriči … Duhec, lovi, lovi, lovi in poglejte koga ulovi? Koga? tistega, ki ga je tedaj v danem trenutku lovec prekril čez glavo. Le kdo je to? uganite Vi.

Le koga je ujel »duhec«?

HI KONJIČEK

Poiščite v stanovanju vrv, elastiko, če ne drugega pa enostavno pulover. Opražite konja, ki naj enkrat bo to otrok, drugič eden od odraslih in gremo. Tečemo, sledimo in ubogamo. Otroci imajo neizmerno radi konjičke, če ti oživijo tako, da jih je potrebno voditi in usmerjati, pa je to še toliko lepše.

TEK PO ČRTI

Vrvi, trakovi, elastike, začrtane črte s kredo so odličen pripomoček za navajanje na pravilen način teka. V igri se to učenje zagotovo obrestuje.

Veliko veselja, radosti in teka Vam želimo v Športnem atletskem društvu Mavrica.

V ŠAD Mavrici smo že razpisali rolerske in počitniške aktivnosti in tečaje. Več o tem si lahko preberete na https://sadmavrica.si/tematske-pocitnice/. Informacije pa lahko dobite tudi na telefonski številki 031 314 870.

PRIVOŠČITE SI DAN BREZ TELEVIZIJE IN RAČUNALNIKA!

Predsednica ŠAD Mavrica, Mojca Grojzdek

Foto in video: ŠAD Mavrica

 

Tagi