Družina je aktivna in se zabava – naučimo se igre z loparji

Že pred kratkim smo pisali, da so improvizirani pripomočki v teh časi lahko odlična rešitev za učenje, igro, zabavo in gibanje. Poleg tega pa so tudi odličen pripomoček za aktivacijo celotne družine.

Tokrat Vas bomo seznanili, kako lahko otroka naučite igre z loparji. Igre z loparji so izjemno aktivna gibalna aktivnost, ki motivira otroke in odrasle v gibanje.

»Leteči predmet« udariti ni mačji kašelj. Še posebej če imamo na primer le štiri leta starosti. A je to priložnost in čas, ko lahko začnemo z vajo udarjanja in učenje udarjanja »letečih se predmetov«.

Pa začnimo.

Pripravite si balon. V kolikor balona nimate napihnite eno kirurško rokavico, bo ravno tako zabavno. To v teh časih, skoraj zagotovo najdete.

Izdelajte si lopar oz., če si boste ogledali video posnetek zgoraj opazite, da svetujemo uporabo »podaljšane« roke.

Lopar si lahko izdelate iz tulcev, ki jih najdete na primer na navoju plastičnih vreč ali morda enkratnih brisač za roke, lahko pa si enostavno »zrolate« časopisni oz. reklamni papir v nek močnejši tulec.

S tulcem v roki udarjate balon. 10-krat spodnji udarec, 10-krat zgornji udarec, 10-krat stranski udarec, 10-krat udarec kjer balon usmerite na primer v tarčo … Igro si lahko prilagodite, zagotovo najdete izjemne ideje.

Mlajši kot je otrok, manjša dolžina »podaljšane roke« naj bo. Starejši kot je, daljša naj bo.

Ko balon obvladate in se poleg igre z balonom lotite dodatne aktivnosti lovljenja predmetov (kot predlagano v video posnetku) je na vrsti žogica – badminton.

Badminton žogice imajo določene oznake. Nekatere žogice so hitre, druge počasne. Nekatere imajo veliko »glavico«, druge normalno glavico.

Razmišljate logično. Večja glavica, lažji odboj. Počasnejša žogica, lažja reakcija.

Žogico sprva primete na način pincetnega prijema in se učite žogico samo spustiti. Torej ne vreči, ampak spustiti.

Zavedati se morate, da se mora telo, možgani, okolica in otroška miselnost v nekem trenutno poklopiti. In proces tega dejanja je postopna vaja.

Ko pincetni prijem obvladamo, začnemo z uporabo loparja.

Če imate lopar s kratkim vratom je ta izjemno primeren za mlajše, sicer z nekaj vaje vse deluje. Pincetni prijem žogice in odboj le te vadite tudi z loparjem.

Lopar pod žogico, spust, odboj.

Od tu dalje sledi le vaja.

Priporočam staršem, da otroke preveč ne obremenjujejo z natančnostjo, vsaj v začetku ne, ker če preveč »zahtevamo« otroci kaj hitro odnehajo. Naš cilj pa je, da jih vsaj do konca epidemije naučimo udariti žogico in igrati badminton. Zato priporočamo strpnost in postopnost. Vsak dan po malem.

Otroci se radi učijo in če jih kaj novega in koristnega naučijo njihovi starši so na to še bolj ponosni. O tem radi pripovedujejo, tega se radi spominjajo.

Tako celotna družina lahko svoje gibalne aktivnosti oplemeniti in zapiše kot prijetno in koristno izkušnjo. Tovrstne izkušnje pa so naša prihodnost v znamenju poguma, vztrajnosti, hitrosti, preciznosti. Uživajte!

Avtor: Mojca Grojzdek, ŠAD Mavtrica; Foto: Mojca Grojzdek

V ŠAD Mavrici smo že razpisali rolerske in počitniške aktivnosti in tečaje. Več o tem si lahko preberete na https://sadmavrica.si/tematske-pocitnice/ . informacije pa lahko dobite tudi na telefonski številki 031 314 870.

 

Komentarji uporabnikov
Tagi