Društvo Šola zdravja v Medgeneracijskem centru Bistrica Domžale

Ženski pevski zbor Društva Šole zdravja je stanovalcem domžalskega medgeneracijskega centra pregnal dež in prinesel sonce. V avli centra je publika nestrpno čakala, da pevke pridejo iz zaodrja, kjer so se z zborovodkinjo Mariko pripravljale na nastop.

Pevke Društva Šola zdravja veliko nastopajo in so priljubljene gostje na prireditvah v Domžalah in Kamniku. Na programu so tokrat bile izbrane slovenske ljudske pesmi, ki so jih ljudje nekoč peli pri delu v vinogradu ali na polju, kdaj pa tudi doma, ob toplem ognju. Vsaka pesem izpričuje čas v katerem je nastala in skozi izpoved pevke (pevca) lahko veliko izvemo o življenju naših ljudi. Največ je pesmi o ljubezni, potem o odhodu fantov k vojakom ali na delo v tujino, nekaj je takih, ki govorijo o slovesu moža od žene ali očeta od otrok. Pevka Nada je zaigrala nekaj viž, ki jih publika pozna, da so lahko tudi oni zapeli. Lepo je bilo videti, koliko veselja se je iskrilo v njihovih očeh, ko so se spominjali svoje mladosti in ljubezni, ki nikoli ne minejo. Ob koncu nastopa je Ema pokazala nekaj prilagojenih vaj za starejše, ki so jih ti lahko izvajali na sede. Pridružile so jim se tudi pevke, da je nazadnje telovadila cela dvorana. Vaje 1000 gibov Nikolaya Grishina so odlično orodje za zdravo in gibko telo v mladosti in tudi kasneje. Pevke so ob zaključku nastopa prejele velik aplavz in so obljubile, da še pridejo. 

Zborovodkinja Marika kot prostovoljka vodi pevske vaje za prebivalce doma. Vesela je, če jim polepša tisto uro, ko pojejo pesmi iz njihove mladosti. Upa, da bo po uspešnem nastopu k petju pristopil še kdo, saj je pesem tista, ki nas povezuje in nam lepša življenje. V starosti je pomembno, da ljudje imajo dejavnosti v katerih so lahko aktivni in jim zapolnijo čas. Za organizacijo te in drugih aktivnosti pa poskrbi gospa Darja, ki se z drugimi zaposlenimi trudi, da bi dnevi v MGC-u minevali v čim lepšem vzdušju.

Projekt sofinancira Ministrstvo za zdravje RS. Projekt / program je del prizadevanj Dober tek Slovenija za več gibanja in bolj zdravo prehrano. 

Avtor: M. Šegina
Tagi