Društvo Lipa v Beli krajini

Bela krajina je ena od tistih pokrajin, ki je ne poznamo prav dobro. Ima pa obiskovalcem veliko za pokazati. Izlet se je osredotočil na ogled naravnih in kulturnih znamenitosti.

Prvi postanek je bil v Metliki, kjer nas je sprejela lokalna vodička Sonja, ki nas je potem z zelo zanimivim komentarjem vodila skozi celoten izlet. Začeli smo z ogledom Galerije Kambič. Vodička Marjeta nas je vodila skozi bogate donacije prof. dr. Vinka Kambiča ter njegove žene, operne pevke, primadone Vilme Bukovec Kambič mestu Metliki. Impresivna zbirka obsega nacionalno pomembna umetniška dela in kulturnozgodovinske predmete, med njimi umetniška dela Jakopiča, Mušiča, Jakca, Gasparija in ostalih.

Avtobus nas je nato odpeljal do vasi Otok, v Občini Metlika. Pred vasjo stoji letalo DC-3 (Dakota), s kakršnim so med 2. svetovno vojno z letališča v bližini vasi vozili ranjence v Italijo (ta del Bele Krajine je bil tedaj osvobojeno ozemlje).

Zelo zanimiv je bil ogled izvira reke Krupe. Reka Krupa prihaja na površje sredi severnega dela belokranjskega ravnika v močnih kraških izvirih izpod 30 m visoke, značilno tektonsko prelomljene skalne stene. Po vodnatosti je izvir Krupe največji v Beli krajini.

Sledil je ogled župnijske cerkve sv. Petra v Črnomlju, ki je prvič omenjena ob ustanovitvi župnije Črnomelj 12. oktobra 1228. Cerkev je znana po mozaiku patra Marka Rupnika »Jezusovo spremenjenje na gori«.

Zelo zanimiv je bil tudi ogled Mestne muzejske zbirke Črnomlja, skozi katero nas je vodil Janez, eden od avtorjev zbirke, ki se osredotoča na zgodovino mesta in njegove bližnje okolice. Z uporabo arheološkega materiala in arhivskih virov se predstavi preteklost mesta v osrčju Bele krajine, dežele na meji, z bogatimi grafikami, fotografijami in rekonstrukcijami ter z besedo in sliko.

Zelo zanimiv izlet je pripravila Veronika Gjurin.

Avtor: Marjan Franc Levstek; Foto: Marjan Franc Levstek

Komentarji uporabnikov
Tagi