Društvo Lipa Domžale v novem šolskem letu z novimi študijskimi programi

Univerza za tretje življenjsko obdobje Domžale je namenjena odraslim, ki vstopajo v tretje obdobje življenja in ga želijo aktivno preživljati. Razpetost med službo in domom ter mnogo skrbi, vse to je za vami. Končno lahko počnete tisto, za kar niste imeli časa 35, 40 ali še več let.

Marjan Ravnikar, predsednik Društva Lipa Domžale je za naš portal povedal, da si na spletni strani Univerze za tretje življenjsko obdobje Domžale – krajše in bolj znane kot Društvo Lipa, kjer vas že od ustanovitve v letu 1997 vabijo kot študente, da izpolnite praznino, ki je nastala ob upokojitvi, ogledate brošuro za novo študijsko leto 2020/2021 in da z njimi pridobivate ali obnavljate različna znanja, se udeležujete kulturnih dogajanj in delavnic, v športno rekreativnih skupinah poskrbite za svoje fizične sposobnosti, v zanimivih strokovno vodenih izletih pa si ogledate domače in tuje zanimivosti in znamenitosti.

Epidemija je letos sicer malce spremenila življenje in delo društva, ni pa spremenila študentov in študentk univerze, ki so jo pridno, tudi na daljavo, obiskovali do konca preteklega šolskega leta, kar nekaj študijskih programov, posebej s področja kulture, pa ste lahko spremljali tudi med počitnicami. Nekaj študijskih krožkov smo na dnevu odprtih vrat posneli tudi mi, mentorji posameznih študijskih krožkov pa so nam z veseljem spregovorili o dejavnosti, ki jo bodo izvajali v tem študijskem letu.

Vodstvo Univerze za tretje življenjsko obdobje si je med počitnicami prizadevalo, da že obstoječe oblike študija še obogatijo in pri tem je upoštevalo interese slušateljev. Tako so prisluhnili številnim pobudam, ki so povezane s konkretnimi aktivnostmi. V letošnjem šolskem letu je na voljo petindvajset študijskih krožkov, na katerih bodo mentorji posredovali svoje znanje vsem slušateljem in s tem povečali krog znanja med vse vas. Letos so tudi tri novosti, na vseh krožkih pa mentorji obljubljajo, da se boste imeli lepo, osvojili boste veliko znanja, videli pa tudi veliko krajev na ekskurzijah.

Novosti, ki so letos prvič na sporedu v Društvu Lipa Domžale

Vsi, ki imate svoj vrtiček in bi radi pridelali še več zelenjave, se boste lahko vpisali v razred NA ZELENJAVNEM VRTU, ki ga bo vodila Barbara Podlogar, dipl. ing. agronomije. Med predavanji vas bo seznanjala z značilnostmi naravnega vrtnarjenja. Pogovarjali se boste, kako pripraviti gredice brez prekopavanja, kdaj in s čim gnojiti, zakaj je potrebno kolobariti, kdaj zalivati in kako pravilno uporabiti zastirko. Govorili boste tudi o semenu in kako ga lahko sami pridelate, naučili pa se boste tudi pridelati svoje zelenjavne sadike. Seveda boste delo na vrtu spremljali po mesecih, dovolj časa in priložnosti pa bo tudi za potešitev vaše radovednosti in konkretna vprašanja.

Novost je tudi delavnica MOZAIKA, neke vrste meditacija, ki navdaja z željo po stalnem ustvarjanju. Spoznavali boste zgodovino in zakonitosti mozaika, različne tehnike in materiale, iz katerih je možno ustvariti mozaik, najbolj pa vas bo zanesljivo navdušila vaša ustvarjalnost pri izdelavi mozaika, ko boste košček za koščkom, tessero za tessero, ustvarili sami svoj mozaik, ki bo postal lep stenski okras. Zagotovljena bodo vsa potrebna orodja in materiali, ki so potrebni za izdelavo mozaikov. V okviru dnevov odprtih vrat so si obiskovalci lahko ogledali mozaike, ki so nastajali v delavnicah mentorja tega študijskega programa Aljaža Vidrajza.

Naslednji nov študijski program je RESTAVRATORSTVO, za katerega najbrž že veste, da je postopek, s katerim se nekaj prenovi ali preuredi, navadno so to stare ali poškodovane umetnine. Namen novega študijskega programa je, da ob novih strokovnih znanjih s tega področja osvojite predvsem konkretne postopke za obnovo in ohranjanje umetnin, hkrati pa se boste naučili tudi preventivno zaščititi umetnine, jih konzervirati in tako upočasniti ali ustaviti njihovo propadanje.

Vse, česar še niste vedeli o dosedanjih študijskih programih, novih urnikih in vsem ostalem, kar vas bo zanimalo, ste lahko izvedeli na dnevih odprtih vrat, ki so potekali 21., 22. ter 23. septembra 2020 med 9. in 12. uro v prostorih Univerze za tretje življenjsko obdobje Domžale – Društva Lipa Domžale, Ljubljanska cesta 58. Kdor pa ni utegnil obiskati dneve odprtih vrat, se lahko v študijske programe vpiše do konca meseca septembra. Prav tako se boste lahko pogovorili s predavatelji o vsem, kar vas bo zanimalo. Možen vpis je tudi med študijskim letom.

Več informacij najdete na spletni strani Društva Lipa Domžale.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

 

Komentarji uporabnikov
Tagi