Domžalski otroci izdelovali cvetnonedeljske butarice

Prihaja cvetna nedelja, zadnja nedelja pred veliko nočjo, ko se pri nedeljskih mašah tradicionalno blagoslavlja v šope ali butare povezano zelenje ali oljčne vejice. Butare ali butarice imajo v slovenskem prostoru svoje posebno mesto in skorajda ni ga kraja, kjer ne bi izdelovali svojih značilnih butar.

V Župniji Domžale so danes pripravili oratorijski dan, ki je bil namenjen pripravi na prihajajoče velikonočne praznike. Oratorijskega dneva se je udeležilo okrog 70 otrok, za katere so pripravili različne delavnice, ki jih je vodilo 20 mladih animatorjev. Sodelovala sta tudi domžalski župnik mag. Klemen Svetelj in kaplan Janez Evangelist Rus. Tekom dneva so se tako zvrstile številne delavnice na katerih je potekalo delo po skupinah, pogovor o cvetni nedelji, veliki noči, kateheza in številne druge teme.

V času delavnic so se otroci pod mentorstvom odraslih skavtinj naučili izdelovati tudi cvetnonedeljske butarice. Najprej so jim mentorice pokazale, kako se izdelujejo, nato pa so se otroci dela lotili tudi sami, pri tem pa so jim mentorice tudi pomagale in jim svetovale. Delo je steklo in hitro so nastajale prelepe butarice. Na koncu pa so jim dodali še barvne trakove iz krep papirja. Otroci so bili zadovoljni, saj so si sami naredili butarice, ki jih bodo v nedeljo nesli k blagoslovu, nato pa bodo z njimi okrasili svoje domove.

Poleg izdelovanja butaric, so se otroci lotili tudi izdelovanja velikonočnih pirhov. Delavnica je potekala v veroučni učilnici, kjer so imeli otroci na razpolago različne pripomočke in barvila s katerimi so po svoji želji in okusu okrasili svoje velikonočne pirhe.

Za otroke, ki so se udeležili oratorijske delavnice je bil danes prijeten in ustvarjalen dan, saj so med oratorijskim dnevom doživeli skrivnost prihajajoče velike noči. Spoznali pa so tudi običaj izdelovanja butaric in to domžalskih, takšnih kot so jih izdelovali naši predniki.

Tudi Domžalec je dobil svojo butarico, ki jo je izdelala gospa Sonja Beno. V njej pa sta bili poleg zelenja in oljčne vejice položeni tudi dve prelepi rožici iz krep papirja. Seveda se ji Domžalec zahvaljuje za prelepo darilo.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar
Komentarji uporabnikov
Tagi