Dijaki SŠ Domžale in stanovalci MGC Bistrica ločili peno od valov. Tudi ob pomoči pisatelja Ferija Lainščka!

Dijake, ki zaključujejo srednjo šolo, čaka na koncu matura, na katero se morajo zelo dobro pripraviti, saj šteje vsaka pridobljena točka, ki je lahko zelo pomembna pri vpisu na željeno fakulteto. Pri slovenskem jeziku je že nekaj let obvezno čtivo »Ločil bom peno od valov«, pisatelja, pesnika in scenarista Ferija Lainščka. Omenjeno delo so dijaki Srednje šole Domžale že dodobra spoznali, saj so skupaj s stanovalci Medgeneracijskega centra Bistrica v medgeneracijskem branju, ki je potekalo v mesecu novembru, obravnavali točno ta roman. Pika na »i« pa je bilo še srečanje v živo z avtorjem tega dela, kjer so lahko iz prve roke slišali marsikaj o tem delu in o samem avtorju.

Že tretjo leto zapored v sodelovanju Srednje šole Domžale in Medgeneracijskega centra Bistrica v mesecu novembru poteka medgeneracijsko branje, ki ga vodi profesorica slovenščine, Nina Stopar. Letošnja rdeča nit branja in pogovora je bilo delo slovenskega pisatelja, pesnika in scenarista Ferija Lainščka »Ločil bom peno od valov«, ki je obenem še obvezno čtivo na maturi. Na medgeneracijskem branju so se dijaki in stanovalci MGC Bistrica dodobra poglobili v to delo in obenem še s svojimi izkušnjami med razpravo, dobili veliko širino, ki jim bo vsekakor koristila pri maturi. Na to temo pa so izdelali tudi plakate.

Gost srečanja medgeneracijskega branja Feri Lainšček, ki mu je družbo delala pevka Didka, ki je njegove pesmi uglasbila in udeležencem srečanja tudi zapela, je v uvodu dejal, da je doživel šok, ko je izvedel, da je to njegovo delo obvezno čtivo za maturo, saj se je zbal, da ga bodo cele generacije dijakov zaradi tega zasovražile. Pa vendarle ni tako, ko je bil prvi vtis. V tem času je obiskal 48 gimnazij po vsej Sloveniji. So pa bila po njegovih besedah ta srečanja izredno zanimiva in ustvarjalna, saj je sam marsikaj izvedel o svojem romanu. Obenem pa je spoznal generacijo, ki ve kaj je ljubezen, tovarištvo, dobrota …

Gost medgeneracijskega srečanja je povedal, da je svojo prvo pesem napisal v prvem razredu osnovne šole. Namenjena pa je bila deklici v katero je bil zaljubljen. Njegova prva objavljena pesem pa je bila, ko je obiskoval šesti razred osnovne šole. Prav tako je bila ta pesem namenjena deklici v katero je bil zaljubljen. Ta deklica pa je kasneje postala njegova žena.

V pogovoru, ki sta ga vodila dijaka Zala Hrovat in Anže Škofic, je bilo slišati marsikaj zanimivega o gostu in njegovih delih. Ker Feri Lainšček izhaja iz Prekmurja, veliko pozornost namenja temu narečju, saj ga po njegovih besedah govori samo še okrog 3.000 od 80.0000 prebivalcev Prekmurja. Feri Lainšček je do sedaj napisal 22 romanov. Skozi lasten posamezen roman, ki ga je napisal, pa se spomni kako je takrat razmišljal, občutil in doživljal takratne trenutke.

Dijaki Srednje šole Domžale in stanovalci MGC Bistrica so na srečanju z avtorjem romana, ki so ga obravnavali na medgeneracijskem branju v mesecu novembru, slišali marsikaj zanimivega in poučnega, kar jim bo zagotovo ostalo v lepem spominu. In seveda tudi matura ter obvezno obravnavano čtivo ne bo predstavljalo nobenega problema. Saj so skupaj na medgeneracijskem branju in še ob pomoči avtorja, ločili peno od valov.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar
Komentarji uporabnikov
Tagi