Center za mlade Domžale okrepil sodelovanje s šolami

Center za mlade Domžale je v šolskem letu 2016/17 razširil svoje sodelovanje s šolami. Na Srednji šoli Domžale se predstavlja z delavnicami o delu mladinskega centra in Evropski prostovoljski službi, na OŠ Venclja Perka, OŠ Rodica in OŠ Domžale mesečno potekajo info točke. Šolam pa ponuja tudi izobraževalne delavnice in druge aktivnosti. Veliko zanimanja je požela Živa knjižnica, ki je potekala na OŠ Venclja Perka.

Center za mlade Domžale z lokalnimi osnovnimi šolami ter srednjo šolo in gimnazijo sodeluje že vrsto let. V letošnjem letu pa je doživel pravi preboj. Na Srednji šoli Domžale se z delavnico o delu mladinskega centra in Evropski prostovoljski službi, ki jo predstavlja prostovoljec iz Francije Maxime, predstavlja v prav vseh razredih. Skupno smo tako izvedli že več kot 20 delavnic, nekaj pa jih je še pred nami.

S kratkimi info točkami, ki potekajo med glavnimi odmori in po koncu pouka, se predstavlja na kar treh osnovnih šolah – OŠ Domžale, OŠ Rodica in OŠ Venclja Perka. Info točke so sestavljene iz kratkih aktivnosti, prek katerih mlade spodbudimo, da se vključujejo v aktivnosti Centra za mlade. Poseben poudarek pa je namenjen tudi predstavljanju Placa za mlade – prostora za druženje, kjer se mladi lahko srečujejo po koncu pouka ter si svoj prosti čas krajšajo z igranjem ping ponga, pikada, namiznih družabnih iger, poslušanja glasbe ipd.

Poleg omenjenega šolam ponuja tudi različne izobraževalne delavnice. Na dan medkulturnosti, ki ga je OŠ Venclja Perka organizirala v petek, 7. aprila, so se predstavili z Živo knjižnico in interaktivnimi delavnicami. Mlade je pritegnila predvsem Živa knjižnica, v kateri so si namesto knjig lahko izposodili ljudi. Na voljo so imeli šest mladih iz Rusije, Kitajske, Italije, Srbije, Makedonije ter Bosne in Hercegovine. Z njimi so se lahko pogovarjali o življenju v Sloveniji in njihovi matični državi, kulturnemu šoku, ki so ga doživeli ob prihodu v Slovenijo, težava, s katerimi se soočajo ob prihodu ipd.

Med delavnicami, ki jih center izvaja po šolah, so priljubljene tudi delavnice o človekovih pravicah, ki so letos potekale na OŠ Roje in OŠ Venclja Perka, ter Varne točke, s katerimi se bodo v kratkem znova predstavili na OŠ Dob.

Če si tudi na vaši šoli želite delavnic, lahko kontaktirate Center za mlade Domžale na info@czm-domzale.si ali 040/255-568.

Avtor: CZM Domžale; Foto: CZM Domžale
Tagi