Bralnice pod slamnikom: Beremo kužku, O miški, ki je iskala prijatelja, Stripi in druge likovne podobe

V sožitju s knjigo – beremo kužku
V okviru letošnjega mladinskega literarnega festivala Bralnice pod slamnikom, ki poteka že šesto leto, smo v Knjižnici Domžale pripravili prav posebno srečanje za člane bralne skupine, ki že več let zavzeto prihaja na bralna srečanja v našo knjižnico, ki smo jih poimenovali V sožitju s knjigo. Pri projektu sodelujemo prostovoljci Medobčinskega društva Sožitje in zaposleni Knjižnice Domžale.

V ponedeljek, 23. maja smo tako gostili prav posebno psičko po imenu Iša. Z njo je bila seveda tudi njena skrbnica Irena Koren, obe sta članici Ambasadorjev nasmeha, društva za terapijo s pomočjo živali. Najprej sta se naši skupini predstavili, Iša je prav vsakega posebej zavzeto pozdravila, nato pa smo prebrali pravljico Nine Mav Hrovat z naslovom Miška želi prijatelja. Seveda je tudi Iša z našpičenimi ušesi poslušala zanimivo zgodbo.

Preživeta bralna ura je bila nepozabno doživetje, saj je Iša s seboj prinesla prav posebno energijo in nam s svojimi vragolijami popestrila branje pravljice. S svojo mirno dostopnostjo je psička morda pomagala premagati strah pred živalmi komu izmed nas, ki ima morebitne zadržke z njihovim prijateljevanjem.

Simona Glavan

O miški, ki je iskala prijatelja
Včeraj smo v Knjižnici Domžale pripravili zaključek projekta Želvino bralno popotovanje z nagradnim žrebanjem in predstavo O miški, ki je iskala prijatelja, ki je nastala po pravljici Nine Mav Hrovat. Miška si želi prijatelja, a ga zaradi svojih predsodkov in stereotipov nikakor ne najde. Na zabaven način se otroci seznanijo s tem, kaj predsodki in stereotipi pravzaprav so in kako ovirajo prijateljstvo.
Predstavo so pripravile vzgojiteljice Vrtca Domžale.

Janez Dolinšek

Izbor razstave v okviru mladinskega literarnega festivala Bralnice pod slamnikom 2016 predstavlja različne sodobne striparske in ilustratorske podobe. Skorajda televizijsko razgibana črnobela ilustracija Jureta Engelsbergerja nas povede v kameno dobo in na kolišča; Tanja Komadina v stripovski ilustraciji upodablja bobra nogometaša; Damijan Stepančič v stripu predstavi v naš čas in prostor prestavljeno Živalsko kmetijo; Ivan Mitrevski pa nam mestoma tudi z ilustracijami brez besed pogumno približa Skrivnost mladih levov. Vsak od ilustratorjev dodaja še druge ogleda vredne ilustracije in stripe.

Razstava bo na ogled od 16. maja do 3. junija 2016. Vabljeni!

Janez Dolinšek

Tagi