Bližajo se informativni dnevi. Že veš, kam greš?

Začetek leta prinaša učencem, ki nadaljujejo šolanje na naslednji izobraževalni stopnji pomembne odločitve. Bliža se trenutek, ko bo potrebno nepreklicno izbrati šolo, ki bo za nekaj let postala nov dom in le še dober teden nas loči do trenutka, ko se bo začela oblikovati nova generacija bodočih dijakov.

Izbira srednje šole je prvi korak na poti do poklicne uspešnosti, zato je potrebno pri izbiri šole gledati celostno in se zavedati, da učenca osebnostno zaznamujejo tudi vsebina snovi ter veščine, ki se jih nauči med šolanjem, oz. kot je dejal že slavni psiholog C.G. Jung: »Čevelj je lahko prav eni osebi, drugo pa žuli«, ali povedano drugače, ne obstaja recept življenja, ki bi vsem ustrezal.

Izbira šole oz. programa, ki v štirih letih iz otrok izoblikuje mlade odrasle in omogoča varno prihodnost ter pošteno služenje denarja je torej ena izmed ključnih življenjskih prelomnic. Ker so pred nami informativni dnevi, smo tokrat, namesto z učitelji, spregovorili kar z dijaki ene izmed srednjih šol z dolgoletno tradicijo ter nadpovprečnimi rezultati dijakov – Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra Kamnik.

Morda pa bo ravno kak dijaški nasvet osnovnošolcem olajšal veliko odločitev:

Eva, 2. letnik: »Kam naj se vpišem? Kaj bom postal, ko odrastem? Vprašanja, na katera še ne poznaš odgovora, a odločitev je tik pred vrati. Morda se boš lažje odločil, če pomisliš na šole, ki ti niso všeč, jih izločiš in že dobiš tiste, ki so ti ljubše. Seveda je pomembna lokacija šole. Če si ne želiš v dijaški dom, lahko oddaljene šole kar črtaš s svojega spiska. Ko ti ostane le še manjše število šol, se odloči po srcu. Vedeti moraš, da boš v šoli, ki jo boš izbral, preživel večino naslednjih 4 let. Naj ti bo v njej prijetno! Seveda šola nikoli ni popolna. V vsaki se najde profesor, ki ti bo grenil življenje, vendar šola brez njih žal ne obstaja. Na podlagi znanja, ki ga želiš prejeti, lahko izbiraš med gimnazijo in strokovnimi šolami. Gimnazijo lahko opravi vsak, ki se je pripravljen učiti. Strokovno šolo pa priporočam tistim, ki že zdaj vedo, kaj bi radi postali, saj jim bo strokovna šola ponudila veliko več specializiranega znanja. Odločitev je težka, toda, če boš poslušal svoje srce, te izbrana šola ne bo razočarala.«

Maša, 1. letnik: »Bližajo se informativni deli in osnovnošolci se morajo odločiti za srednjo šolo, na kateri bodo nadaljevali šolanje. Seveda se je, preden gremo na informativni dan, dobro pozanimati o šoli in kaj prebrati o tem, po čem je znana, kaj si o njej mislijo drugi, kakšni dijaki jo obiskujejo. Na samih informativnih dnevih pa si je dobro ogledati strukturo šole, da vidimo, ali je dijakom prijazna, ali se v njej hitro izgubiš, ali je kje napisano, kje so določene učilnice. Super je tudi, če lahko dijake, ki šolo že obiskujejo, vprašaš, kakšna se jim zdi in ali bi še enkrat izbrali prav to šolo.

Sama sem bila na informativnih dnevih pozorna na same opise šol, potem pa ugotovila, da je to tako zapisano v brošurah, ki jih dobiš. Če bi šla še enkrat na informativne dneve, bi bila vsekakor bolj pozorna na ostale stvari – na to, kaj ponuja ena šola, druga pa ne, na prometne povezave, malico, mnenja dijakov … O šoli ti veliko več kot učitelj lahko pove dijak, saj stvari predstavi takšne, kot so v resnici.«

Matija, 1. letnik: »Učenci naj bodo na informativnih dnevih pozorni na potek pouka, organizacijo dela, profesorje, razne projekte in krožke ter potek priprav na maturo. Razmišljajo naj tudi o tem, ali je šola, ki jo želijo obiskovati, časovno dovolj blizu, saj je tudi to eden od pomembnih dejavnikov, še sploh, če v popoldanskem času obiskuješ razne aktivnosti.

Pri izbiri šole pa naj imajo v mislih vsekakor tudi vizijo svoje prihodnosti in se vprašati, ali jim izbrana šola ponuja dovolj razsežne možnosti za nadaljnje izobraževanje.«

Kot so izpostavili tudi dijaki GSŠRM Kamnik, je potrebno o izbiri šole gledati celostno. Nekateri vidijo le kraj, drugi pri izbiri gimnazije gledajo zgolj rezultate mature, popolnoma pa zanemarijo druge prednosti. O srednji šoli, ki jo je devetošolec izbral kot eno od možnosti, je torej treba zbrati dovolj informacij, kajti počutje dijaka štiri dolga leta na srednji šoli nikakor ni zanemarljivo. Starši se morajo z najstnikom pogovoriti, upoštevati njegova zanimanja in mu biti v oporo ter dajati nasvete, a naj ob tem ne vsiljujejo svojih želja.

»Na Gimnaziji in srednji šoli Rudolfa Maistra Kamnik vas prijazno vabimo, da najlepša šolska leta svojega življenja preživite pri nas, v šoli, ki ima dolgoletno tradicijo, odlične, a hkrati zahtevne učitelje in vrhunske pogoje dela.

Skupaj s prizadevnimi dijaki so to prave sestavine za celo vrsto odličnih rezultatov na šolskem in obšolskem področju. GSŠRM Kamnik vam ponuja tri kakovostne srednješolske programe – splošno gimnazijo, ekonomskega tehnika in predšolsko vzgojo. V zanimivem in ustvarjalnem okolju boste lahko svoje potenciale razvijali v okviru rednega šolskega dela, poleg tega pa so vam na voljo pestre interesne dejavnosti, mednarodne izmenjave, poučne ekskurzije in projektne dneve, DSD, CISCO, FCE in še in še. Dijaki imajo svoje garderobne omarice, super malico… Vsaka generacija je nekaj posebnega, zato se znova in znova veselimo novih dijakov. Prepričani smo, da bo tudi vaša generacija ustvarjala zanimive in uspešne šolske zgodbe, zato dobrodošli med nami!«

mag. Šemso Mujanovič, ravnatelj šole

Komentarji uporabnikov
Tagi