Biba leze … Cikel srečanj za starše in dojenčke

Knjižnica Domžale vabi starše in njihove dojenčke, da se udeležijo mesečnih srečanjih, ki predstavljajo smiselno vsebinsko celoto – strokovna pomoč in nasvete pri komunikaciji in vzpostavljanju odnosa z dojenčkom. Bodite z nami in spoznajte radoživi svet dojenčka – od rojstva do njegovega prvega leta. Strokovnjaki z najrazličnejših področij bodo starše seznanili s številnimi koristnimi informacijami in napotki glede partnerskih odnosov, gibalnega razvoja dojenčka, nošenja in masaže dojenčka, prvih besed in vas z igro popeljali v svet glasbe.

Cikel srečanj ponuja pestro paleto predavanj in delavnic za starše in dojenčke, podkrepljene s številnimi koristnimi in zanimivimi nasveti ter praktičnimi primeri.

Ker so delavnice in predavanja interaktivne narave, vabimo vse starše, da se dogodka udeležijo skupaj s svojimi dojenčki, saj bodo lahko z aktivnim sodelovanjem oz. dialogom s strokovnjakom razjasnili morebitne dileme ter sooblikovali srečanje.

Udeležba je brezplačna. Lahko se udeležite posameznih srečanj ali pa obiskujete celoten cikel predavanj in delavnic.

Vljudno vabljeni! Preživite dan nekoliko drugače. Pridružite se nam. Zanimivo bo …

Prvo srečanje bo v sredo, 21. oktobra 2015, ob 10.00 v večnamenski dvorani Knjižnica Domžale. Predavatelja Mojca in Primož Šeme bosta odprla občutljivo tematiko partnerskih odnosov po rojstvu otroka.

1. SREČANJE

Knjižnica Domžale
21. oktober 2015, ob 10.00
KO SE DVOJINA SPREMENI V MNOŽINO

predavatelja: Mojca in Primož Šeme
Kako ohraniti čustveno povezanost v partnerstvu po prihodu dojenčka (in zakaj je to ključnega pomena za zdrav otrokov razvoj)
Raziskave kažejo, da se zadovoljstvo s partnerskim odnosom po rojstvu prvega otroka drastično zmanjša pri kar dveh tretjinah partnerstev. Razlogov za to je več, med njimi pa partnerji kot najbolj ključne navajajo: porast konfliktov, povečan obseg dela in s tem utrujenost in izčrpanost, manj časa za intimne pogovore in spolnost. Kako poskrbeti, da bosta po rojstvu otroka partnerja (po)ostala povezana? Na to vprašanje nam bosta poskušala odgovoriti Mojca in Primož Šeme, zakonca in starša treh sinov, ki se sicer profesionalno ukvarjata tudi s terapijo odnosov. Mojca je edukantka psihoterapije, Primož pa specialist zakonske in družinske terapije ter Imago partnerski terapevt.

2. SREČANJE

Knjižnica Domžale
18. november 2015, ob 10.00
PEDOKINETIKA
predavateljica: Andreja Semolič
Gibalni razvoj dojenčka
Andreja Semolič, pedagoginja in mednarodno certificiran praktik Feldenkrais® metode, izhaja iz zavedanja, da se človek razvija in izraža preko gibanja. Izražamo se na podlagi doživljanja izkušenj, ki jih pridobivamo skozi razvoj. Z 20 letnim delom na področju gibalnega razvoja, je z osebno izkušnjo, akademskim študijem in prakso integrirala razvojne funkcionalne prijeme pedokinetike na Feldenkraisov način. Koncept z razvojnimi funkcionalnimi prijemi poudarja izvorno gibanje v zgodnjem razvojnem obdobju do postavitve na dve nogi. Razvoj pa poteka naše celo življenje. Kako ga doživljamo in zakaj je zavedanje gibanja tako pomembno v odnosu do nege in stika z novorojenčkom …

3. SREČANJE

Knjižnica Domžale
16. december 2015, ob 10.00
NOŠENJE OTROK

predavateljica: Urška Podvršič
Nošenje otrok v nosilkah
Nošenje otrok v raznih nosilkah ni le prijetno in praktično, temveč ima tudi mnoge koristi tako za otročka kot za mamico, očeta. Dojenčki so radi v naročju staršev in ne bojte se, s tem jih ne boste razvadili. Pridite in se prepričajte, kako lahko varno in udobno nosite svojega škratka. Delavnico vodi Urška Podvršič, diplomirana psihologinja, svetovalka za nošenje otrok (Trageschule Dresden), mamica dveh deklic, z večletnimi izkušnjami dela z novopečenimi starši ter z nošenjem otrok v nosilkah.

4. SREČANJE

Knjižnica Domžale
13. januar 2016, ob 10.00
MASAŽA DOJENČKA

predavateljica: Mojca Kurent
Najlepša popotnica za dojenčka
V prvih mesecih življenja lahko mati dojenčku pomaga z občuteno masažo, saj mu preko dotika sporoča, da je ljubljen, varen in dobrodošel. Med masažo se njuna vez poglablja in ju osrečuje. Z redno masažo dojenčku omili krče in prebavne težave ter mu pomaga, da lažje zaspi. Čvrsta masaža vpliva na otrokov imunski in živčni sistem, njuna povezanost preko dotika pa jima prinese nepozabna doživetja.

5. SREČANJE

Knjižnica Domžale
24. februar 2016, ob 10.00
USPEŠNA POT V SVET BESED

predavateljica: Živa Ribičič
Najpomembnejši učitelji jezika so starši
V poplavi nasvetov novopečenim staršem nasveti o učenju jezika niso na prvem mestu. Materni jezik našega otroka je v prvem letu nemi spremljevalec, ki si vsekakor zasluži več pozornosti. Od tega, kako dobro bo otrok obvladal svoj prvi jezik, je v veliki meri odvisna kasnejša otrokova uspešnost v šoli in življenju ter uspeh pri učenju tujih jezikov. Živa Ribičič se z raziskovanjem zgodnjega razvoja jezika poglobljeno ukvarja že več kot desetletje, vodi tudi tečaje Modra pikica, na katerih starši, skupaj z dojenčki in malčki, spoznavajo strategije za uspešen jezikovni razvoj svojih otrok. Predavanje sestavljajo praktični nasveti za uspešno pot v svet besed.

6. SREČANJE

Knjižnica Domžale
23. marec 2016, ob 10.00
GLASBENI DOJENČKI

predavateljica: dr. Veronika Šarec
Z igro v svet glasbe
Dr. Veronika Šarec je glasbena pedagoginja, ki že dvajset let poučuje na Glasbeni šoli Domžale, poleg tega pa je vodja Inštituta za zgodnjo glasbeno vzgojo in vodi številne skupine glasbenih malčkov. Intenzivno se posveča raziskavam vplivov in razvoju programov zgodnje glasbene vzgoje. Vplivi primerne glasbe in z njo povezane dejavnosti na dojenčke in malčke vplivajo izjemno blagodejno, hkrati pa pomembno vplivajo na razvoj govora, motorike, glasbenih posluhov itd. Kvalitetna zgodnja glasbena vzgoja zagotavlja temelje za skladen osebnostni razvoj otroka.

Organizacija: Knjižnica Domžale, Simona Glavan

Avtor: Marta Starbek Potočan; Foto: Marta Starbek Potočan
Komentarji uporabnikov
Tagi