6. državne vodne igre SOS – MATP

Na deževni četrtek, 6. novembra 2014, smo peljali 3 učence OŠ Roje na 6. državne vodne igre SOS – MATP. Tokrat smo se namenili v Črno na Koroškem, ker je igre organiziral CUDV Črna na Koroškem. Navdušenje učencev se je opazilo že med vožnjo na tekmovanje, saj so bili zelo nestrpni, ker so komaj čakali prihod na tekmovanje.

Ob 9.30 se je začela otvoritev iger. Učenci so z globokimi dihi, nasmehi na obrazih in tihim, zbranim poslušanjem kazali veselje. Po najavi 14 sodelujočih ekip iz vse Slovenije smo si ogledali nastop folklorne skupine CUDV Črna na Koroškem. Sledila sta govora županje Črna na Koroškem, ge. Romane Lesjak in predstavnice Specialne olimpiade Slovenije, vodje MATP, ge. Tanje Princes. Po dvigu olimpijske zastave s himno SOS in svečani zaprisegi športnice, varovanke CUDV Črna na Koroškem Nine Jug, so se igre lahko začele.

Učenci so morali pokazati plavalno znanje s petimi nalogami. Žan Bolhar in Boris Vahtar sta tekmovala na 1. nivoju oz. sta izvajala naloge s pomočjo spremljevalca. Njune naloge so bile: iskati ribice v vodi in jih vračati v obroč iste barve, poiskati mladičke mami raci, s pomočjo gobice napolniti vedro in pognati mlinček, brcati žoge v gol, splezati na plavajočo blazino.

Samo Marc je tekmoval na 2. nivoju oz. je izvajal naloge samostojno s pripomočkom. Njegove naloge so bile: hoditi ob robu bazena in zbrati družino glede na vrsto, barvo živali in barvo odlagalne površine, prenašati kocko po označeni progi na drugo stran bazena, pihati žogico na drugo stran bazena in jo vreči na koš, poiskati 3 zaklade pod vodo, preplavati s pomočjo pripomočka širino bazena.
Učenci so pri igrah zelo radi sodelovali. Svoje navdušenje in veselje nad uspešno izvedenimi nalogami so izrazili z nasmehi, s ploskanjem in z »udarjanjem petk«.

Učenci so se udeležili tudi spremljevalnega programa, kajti zaradi majhnega bazena naenkrat vsi tekmovalci niso mogli pokazati svojega plavalnega znanja. V večnamenskem prostoru jih je zabavala gusarka, ki jim je rade volje dala piti »rum za pogum«, jih vozila na svojem čolnu in jim pomagala odkriti gusarski zaklad (bonbone in gusarke klobuke).

Po tekmovanju so tekmovalci priznanja in medalje prejeli iz rok Maruše Mlinar in Dijane Naglič, dveh perpektivnih mladih članic plavalnega kluba Fužinar Ravne, ki že dosegata vidne rezultate na mladinskih evropskih prvenstvih in evropskih igrah mladih.

Z učenci smo se udeležili tudi zabavnega dela programa. Plesali smo ob petju in igranju na klaviature varovanca CUDV Črna na Koroškem. Sledilo je še kosilo in vrnitev domov. Učenci so ponosno odšli domov s priznanji in z medaljami okoli vratu.

Namen tekmovanja je bil dosežen. Trem učencem sta sodelovanje pri vsaki nalogi/igri glede na sposobnosti in uspeh pri izvedbi naloge pripomogla k razvijanju pozitivne samopodobe in samopotrjevanja. Navajali so se tudi na samostojnost in se družili s sovrstniki SOS.

Mentorica U. N.

Komentarji uporabnikov