26. Tradicionalni SEJEM V MENGŠU

Od petka, 21. do nedelje, 23. septembra 2018, bo v naravnem okolju, v športnem parku in drevoredu potekala prireditev 26. Sejem v Mengšu.

Na stojnicah ob Kulturnem domu in na poteh drevoreda bo obiskovalcem na voljo pestra ponudba izdelkov lokalnega porekla, izdelkov domače in umetnostne obrti, s kmetij in tudi drugih kakovostnih domačih izdelkov. Seveda ne bo manjkalo raznovrstnih tekstilnih izdelkov ter proizvodov za ohranjanje zdravja. Svojo dejavnost in domače dobrote bodo predstavila turistična društva ter skupine iz domače in sosednjih občin.

V Mengšu, kjer je doma glasba in veseli ljudje, je tradicionalno bogata tudi bera spremljevalnih obsejemskih dogodkov, ki bodo potekali pod velikim šotorom in na prostem. Letošnji ne bodo samo glasbeno obarvani, pač pa bodo organizatorji pripravili kar nekaj zgodb s področja ohranjanja tradicij in ljudskega izročila. Predvsem bo zanimivo spoznavati dejavnosti in ročne spretnosti, ki se k sreči še ohranjajo in prenašajo z roda v rod, kot tudi že skoraj izumrla kmečka opravila.

Prej navedeno bo v bistvu spremljajoče prizorišče in prepričljiv uvod v osrednji nedeljski popoldanski dogodek: Ohcet po stari šegi. Povorka s konjeniki, kočijo, glasbeniki in svati bo zaustavljena, kajti sledi šranganje in nato ohcet pod šotorom, kjer bodo prikazani plesi s pogačo, majoliko in svatovski plesi ter igre kot tudi sprejem »ta mlade« in snemanje nevestinega venca.

Najmlajšim bo namenjen dopoldanski sobotni program tudi z gledališko predstavo in čarovnikom, sicer pa bodo lahko uživali in se veselili na športnih tekmovanjih, v luna parku ali pa se družili s ponijem.

Vsekakor pa je prav omeniti še nekaj obiska vrednih ob sejemskih dogodkov, čeprav bo vsak posebej prispeval pomemben delež, k podobi letošnje sejemske zgodbe.

Program spremljajočih sejemskih dogodkov se prične že v petek zvečer s Petkovo pumpo in noro zabavo, za katero bodo poskrbeli Pop Design.

V soboto zvečer Mengeška godba, skupaj s Kvatropirci, vokalnimi solisti in ansamblom Biseri napoveduje šov program in je zato upravičeno pričakovati pravi glasbeni spektakel.

Seveda bo nedeljsko jutro tematsko povsem drugačno, sejemski šotor bo namenjen sv. maši Za varstvo pri prostovoljnem delu gasilcev.

V nedeljo si velja na sejemskem prizorišču ogledati vsaj še dva dogodka. Poleg že omenjene Ohceti po stari šegi, s pričetkom ob 14. uri, bo potekal še prikaz rokodelskih veščin in znanj – pletenje, vezenje, izdelovanje košar, kovaštvo, popoldne pa bo možno spoznati tudi kmečka opravila, kot je klepanje kose, ličkanje koruze, priprava kruha in še kaj zanimivega bo verjetno mogoče videti.

Vabljeni na 26. Sejem v Mengeš, tako med stojnice kot tudi na obsejemske dogodke.

Kulturno društvo Mihaelov Sejem, Mengeš

Komentarji uporabnikov
Tagi