10 let uspešnih plesnih korakov folkornikov Folklorne skupine Groblje

V Grobljah je bilo spet veselo. Po lipovem drevoredu se je valila množica ljudi, da bi skupaj  s folklorniki proslavili 10. leto delovanja Folklorne skupine Folklornega društva Groblje, ki je pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja potekala v petek, 21. aprila 2017, v Kulturnem domu Groblje.

V baročnih Grobljah v občini Domžale je bila oktobra 2007 v okviru Kulturnega društva Groblje, Domžale ustanovljena Folklorna skupina Groblje, ki pa od julija 2015 deluje kot samostojno društvo "Folklorno društvo Groblje". Že v prvem letu so kljub začetniškim težavam, postavili na oder prvi splet gorenjskih plesov, nato pa so vsako leto dodajali po enega novega. Danes ima skupina devet odrskih postavitev; šest spletov gorenjskih plesov, dva spleta koroških plesov in en splet dolenjskih plesov.

Vsako leto se Folklorna skupina Groblje udeleži državnega srečanja odraslih folklornih skupin v Bistrici ob Dravi, sodeluje na medobčinskih srečanjih v okviru Javnega sklada za kulturno dejavnost in je že gostovala na Hrvaškem, Madžarskem, v Italiji, Avstriji in Belgiji. Letos bodo gostovali na Portugalskem na mednarodnem folklornem festivalu v Paranhos da Beira.

Kot se za obletnice spodobi, slavljenci povabijo v goste tudi druge skupine. Tako so se na 10. obletnici poleg domače Folklorne skupine Groblje predstavile Otoška Folklorna skupina Domžale, ki je prikazala odrsko postavitev Marjete Bilban in Damjane Praprotnik ter ob glasbeni priredbi Damjane Praprotnik z naslovom "Kdo ga je vidu? Oprekl´ je ´zginu!!" Folklorna skupina Cerklje, za katero je odrsko postavitev pripravil Brane Šmid, glasbeno priredbo sta dodala Frane Marko in Matija Koritnik, naslov odrske postavitve pa so bili Prekmurski plesi z naslovom "Vsaka dekla sinka ima". V goste so prišli tudi folklorniki KUD Ante Zaniković, Kaštel Kambelovac iz Hrvaške. ki so prikazali "Stare Splitske plese", katere je za oder postavil Branko Šegović, glasbeno priredbo pa je prispeval Nikola Buble. Zapele so tudi članice KD Groblje ŽPZ Moj spev pod vodstvom zborovodje Petra Pogačarja.

V odličnem vzdušju plesa in pesmi ter dolgih aplavzov je izzvenela veličastna 10. obletnica FS FD Groblje, Domžale, ki sta se ga udeležila tudi podžupanja Občine Domžale mag. Renata Kosec in Matej Primožič, vodja območne izpostave JSKD RS, ki je na koncu prireditve podelil srebrna priznanja za deset letno delovanje na področju folklorne dejavnosti članom domače folkorne skupine.
Otroška folklorna skupina Kulturnega društva Domžale deluje sedemnajsto leto. Obiskujejo jo otroci iz bližnje in daljne okolice Domžal. Skupina se vsako leto predstavi z novim spletom. Letošnji predstavlja otroške igre in enega najstarejših slovenskih alpskih instrumentov-oprekelj. Vodja skupine je Damjana Praprotnik, pomagajo pa ji Meta Maček, Tanja Zore in Marjeta Bilban.

Folklorna skupina Cerklje deluje enajsto leto. V svojih vrstah ima večinoma upokojence, ki pred tem niso nikoli plesali folkornih plesov. Plešejo večinoma gorenjske plese, posegajo pa tudi po plesih drugih slovenskih pokrajin. Strokovni vodja skupine je Brane Šmid. Ženski pevski zbor "Moj Spev" deluje v okviru Kulturnega društva Groblje. Začetki zbora segajo v januar 2006 od takrat pa se lahko pohvalijo z nastopi na različnih lokalnih prireditvah, na regijskih tekmovanjih ter s številnimi delnimi in samostojnimi koncerti. Skupino vodi zborovodja Peter Pogačar.

Kulturno umetniško društvo Ante Zaninović, Kaštel Kambelova-veteranska skupina delujejo od leta 2000 z ustanovitvijo društva narodnih noš, otroškega zbora nTrišnjica, mandolinskega in tamburaškega ansambla ter folklorno skupino z namenom vzgoje, ohranjanja in posredovanja ljudskih običajev, plesov in pesmi na mlajše generacije. Društvo vodi Tonći Tadin.

Odličen večer, poln plesov in pesmi, ki so nam ga prikazali plesalke in plesalci, spremljevalne glasbene skupine ter pevci, so z dolgimi aplavzi nagradili obiskovalci prireditve, ki so napolnili dvorano Kulturnega doma Groblje. Prireditev je spretno vodila in povezovala Draga Jeretina-Anžin, za sceno je poskrbel Anton Košenina, luči in ton je imel pod kontrolo Viljem Kaker, za cvetlični aranžma ter šopke nastopajočim je priskrbela Cvetličarna Fani Vacik iz Črnuč. Ta čudoviti večer so pripravili dr. France Hribovšek, Franc Strle, Nevenka Unk-Hribovšek, Betka Kralj, Andreja Šušteršič, Lidija Muzga in člani folkorne skupine FD Groblje v sodelovanju z JSKD OI Domžale. Večer pa so omogočili Občina Domžale, JSKD OI Domžale in KS Jarše-Rodica.

Več foto utrinkov s praznovanja si lahko ogledate TUKAJ.

Avtor: Miro Pivar; Foto: Karin Božič; Video: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov