Turnir Unity EURO Cup 2024 tudi z rumenosrčnim utripom

V švicarskem Nyonu je v minulem tednu potekal turnir Unity EURO Cup, na katerem je v konkurenci šestnajsterice moštev prvič sodelovala tudi slovenska ekipa. V njej je bilo tudi nekaj rumenosrčnega pridiha.

Kaj sploh je Unity EURO Cup? Gre za tekmovanje, organizirano v sodelovanju z Evropsko nogometno zvezo in komisije Združenih narodov za begunce (UNHCR), združuje pa begunce in amaterske lokalne igralce ter predstavlja močan simbol integracije in vloge nogometa pri izboljševanju življenja.

Slovenska ekipa je na turnirju sodelovala prvič, dvanajsterico pa je ob štirih slovenskih članih sestavljalo še osem beguncev iz Sirije, Ukrajine, Nigerije, Burundija, Afganistana, Malija, Venezuele in Gane. Kot že zapisano, je imela zasedba selektorja Vanje Starčevića tudi nekaj rumenosrčnega pridiha, saj so bili del nje tudi Nina McQuarrie, Špela Ručman in Aljaž Gornik.

»Sodelovanje ekip z večkulturno sestavo poudarja pomembnost povezovanja različnih skupnosti skozi šport. Posebno pozornost bodo letos namenili tudi vključevanju žensk v nogomet, saj v ekipi sodelujejo tri igralke pri čemer mora biti ena ženska ves čas na igrišču,« poudarjajo organizatorji turnirja, ki so letos pozornost namenili tudi vključevanju žensk v nogomet, saj so v ekipi sodelovale tri nogometašice, od katerih je morala biti ena ves čas na igrišču.

Nina McQuarrie je bila s štirimi goli najboljša igralka v slovenski ekipi. »Že preden smo prišli v Nyon, smo se zelo lepo spoznali in preživljali čas na treningih. Sedaj, ko smo tukaj, pa mislim, da smo res postali kot družina. Vsi delamo drug za drugega in prijateljstva, ki so nastala, bodo zagotovo trajala vse življenje. Kot igralci rastemo iz tekme v tekmo in postajamo kot ekipa bolj samozavestni,« je po turnirju dejala nekdanja napadalka rumenih.

Tudi Špela Ručman je bila vesela, da je lahko bila del tekmovanja: »Sodelovanje na turnirju Unity EURO Cup 2024 je bilo zame zelo lepa in zanimiva izkušnja. Vesela sem, da sem imela privilegij povezati se z igralci iz različnih kultur in okolij, vse pa nas združuje ljubezen do nogometa. Turnir je spodbujal občutke povezanosti in vključenosti, saj smo bili na igrišču vsi enaki. Mislim, da smo se drug od drugega veliko naučili.«

Ob Nini, Špeli in Aljažu so slovensko ekipo sestavljali še Ina Starić, Ali Faisal, Jurij Fesenko, Manuel Jacob Contreras Gomez, Joinda Haseebullah, David Chigozie Godswill, Koko Drame, Adnan Jalloul in Hamidu Nahimana.

Slovenija je tekmovala v skupini z ekipami iz Latvije, Malte in Armenije, zadnjo tekmo pa je odigrala proti predstavnikom Belgije.

Avtor: ŽNK Radomlje; Foto: ŽNK Radomlje

Tagi