Ko v Krašnji zadiši po krofih

In sedaj je že sedemintridesetič na prvo nedeljo v oktobru zadišalo po krofih GP Trojane, saj je ŠD Krašnja v nedeljo, 6. oktobra, pripravilo že 37. tradicionalni Tek za krof. Športno društvo Krašnja si v sodelovanju z gostinskim podjetjem Trojane prizadeva ohranjati tradicijo teka, v upanju, da bo privabil čim več tekačev in tekačic. Ker pa vsi niso navajeni teči na daljše razdalje, so organizatorji poleg teka pripravili tudi pohod za krof ter tek veteranov in veterank.

Tekaško in pohodniško druženje v Krašnji na prvo oktobrsko nedeljo ponuja možnost udeležbe za vse generacije, saj vključuje različne dolžine tekov in pohoda. Glavni dogodek dneva pa je bil 37. Tek za krof, ki vključuje proge različnih dolžin in zahtevnosti tako za otroke kot za odrasle. Mlade tekače je čakala proga dolga 2000 metrov, člani so tekli na progi dolgi 8500 metrov, za veterane in veteranke pa je proga merila 760 metrov. Pri slednjih in pri Krofkovem teku, namenjenem najmlajšim, časa niso merili. Krofkov tek je zasnovan za predšolske otroke vseh starosti, bodisi v spremstvu staršev ali v vozičku, saj je namenjen predvsem sodelovanju, ne glede na to, kdo teče. Letošnji pohod za krof je bil tudi priložnost za preživljanje časa v naravi, kjer so pohodniki poleg hoje lahko nabrali tudi nekaj gob za kosilo.

Teka se je udeležilo veliko tekmovalcev, med katerimi so bili najboljši v različnih starostnih skupinah. Pri deklicah letnika 2011 in mlajših je prvo mesto zasedla Julija Hribar, druga je bila Trina Jarc, tretja pa Manca Vesel. Pri deklicah 2009-2010 je zmagala Brina Lavtar, pri članicah 2004-2008 je bila najhitrejša Neja Ambrož, drugo mesto je pripadlo Zoji Per. Pri članicah 1984-1993 je prvo mesto osvojila Špela Parte, druga je bila Manca Žerovnik Kosem. Najboljša med članicami 1974-1983 je bila Mateja Habjanič, druga Kristina Arh, tretja Eva Mladenovič. Pri dečkih 2011 in mlajših je zmagal Enej Potisek, sledila sta mu Gaber Drča Ovca in Aleksander Narobe. Med dečki 2009-2010 je bil najhitrejši Fedja Potisek. Pri članih 2004-2008 je prvo mesto zasedel Mark Kovčar, sledila sta mu Žiga Vižintin in Urh Kosirnik. V skupini članov 1994-2003 je zmagal Rok Kveder. V skupini članov 1984-1993 je bil najhitrejši Miha Lajevec, drugi Simon Goropečnik in tretji Davor Maučec. Pri članih 1974-1983 je zmagal David Koprivšek, drugi je bil Jani Ojsteršek in tretji Tomaž Furlan. V skupini članov 1964-1973 je zmagal Tomo Petek, drugo mesto je pripadlo Robertu Igliču, tretji pa je bil Andrej Novak.

Najstarejša udeleženca teka sta bila Štefan Lešnik in Helena Bertoncelj. Absolutni zmagovalec letošnjega teka je bil Mark Kovčar, med članicami pa je najhitrejša bila Neja Ambrož. Društvo z največ udeleženci je bil AK Domžale, ki vsako leto pomaga pri organizaciji dogodka. Varovanje so zagotovili člani PGD Krašnja in ljubljanska Gorska reševalna služba. Zaključna prireditev je potekala pred Barom pod lipo, kjer se je predsednik Marjan Štrukelj vsem zahvalil za sodelovanje pri uspešni izvedbi teka.

Avtor: DJD; Foto: DJD

Tagi