Zakaj so prometni znaki na avtocesti zelene barve?

Ob vožnji po avtocesti ali hitri cesti ste zagotovo opazili, da so prometni znaki večinoma zeleni ali modri. Zakaj je temu tako?

Razlog za izbiro zelenih in modrih barv prometnih znakov na avtocestah izvira iz psiholoških učinkov. Kot pojasnjuje TikTok uporabnik, zelena barva znakov na avtocestah igra ključno vlogo pri zagotavljanju varnosti in udobja voznikov. V posnetku je opozoril, da so prometni znaki kot je ”stop” znak rdeče barve, kar omogoča da hitro pridobi našo pozornost. Vendar bi bila rdeča barva na avtocesti, kjer so znaki predvsem informativne narave, preveč moteča. Zato so se odločili za zeleno barvo, ki deluje pomirjujoče in ne odvrača naše pozornosti.

@zachdfilms3Why Highway Signs Are Green 🤨♬ original sound – Zachdfilms3

V Evropski uniji ni enotne standardizacije glede barv prometnih znakov na avtocestah ali hitrih cestah. Večina držav uporablja zelene in/ali modre barve, medtem ko obstajajo tudi primeri uporabe drugih barvnih kombinacij. Na Nizozemskem so modri znaki z belim napisom pogosti tako na avtocestah kot hitrih cestah, medtem ko Avstrija na hitrih cestah uporablja bele table s črnim napisom. V Grčiji pa lahko na avtocestah in hitrih cestah najdemo zelene oziroma modre znake z rumenim napisom.

V Sloveniji so prometni znaki na avtocestah zeleni, na hitrih cestah pa modri. Prav tako lahko najdemo nekatere prometne znake, ki so rumeni s črnim napisom.

Barvna shema prometnih znakov na cestah je torej skrbno načrtovana glede na funkcionalnost in psihološki vpliv.

Karin Božič Zupančič; Foto: Shutterstock

Tagi