V Grobljah odprli nov prizidek k enoti Naša hiša

Varstveno delovni center INCE Mengeš

Danes so v Varstveno delovnem centru INCE v Mengšu (VDC INCE) uradno odprli nov prizidek k enoti Naša hiša na Grobeljski cesti 100. VDC INCE vključuje tri enote, v katere je vključenih 108 uporabnic in uporabnikov. V enoti Naša hiša prebiva 29 oseb. Celotna investicija je obsegala rekonstrukcijo obstoječega objekta, izgradnjo prizidka in ureditev zunanje okolice, njena vrednost pa je ocenjena na 1.481.000,00 EUR z DDV, kar je v celoti pokril VDC INCE.

Prizidek in rekonstrukcija obstoječega objekta sta odpravila pomanjkljivosti in omogočata boljše pogoje za izvajanje institucionalnega varstva oseb z motnjo v duševnem in telesnem razvoju ter socialno in zdravstveno oskrbo. Gradnja je potekala od marca 2023 do junija 2024. V prihodnjem letu bodo na vrtu dodali še dva vodna elementa, načrtujejo pa tudi prenovo kopalnic in strehe obstoječega objekta. Otvoritev so popestrili glasbeni nastopi Hišnega benda, v katerem nastopajo stanovalci Naše hiše.

Enota Naša hiša, zgrajena leta 2002, je namenjena institucionalnemu varstvu oseb z motnjo v duševnem in telesnem razvoju ter zagotavljanju socialnih in zdravstvenih storitev. Trenutno zagotavlja dom 29 posameznikom, zato si strokovni delavci prizadevajo ustvarjati življenjske pogoje, ki nudijo domačnost, toplino in prijaznost. Skupaj z uporabniki ustvarjajo kakovostno življenje v skupnosti in okolju, kjer se vsak posameznik počuti varnega in sprejetega.

Direktorica VDC INCE, Vladka Pacek, je v uvodnem nagovoru poudarila: »Novi prostori so naš odgovor na spremenjene potrebe oseb z motnjo v duševnem in telesnem razvoju. Omogočajo boljše pogoje za življenje gibalno oviranih, obolelih, oseb z motnjami spomina in demenco ter kvalitetnejše izvajanje institucionalnega varstva in socialno-zdravstvene oskrbe.« Novi prizidek sta slavnostno odprla predsednica Državnega zbora RS mag. Urška Klakočar Zupančič in minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac.

Predsednica Državnega zbora RS, mag. Urška Klakočar Zupančič, je ob otvoritvi izpostavila pomembnost izboljšanja kakovosti bivanja varovancev in simbolni pomen projekta, ki poudarja skrb za najranljivejše skupine v družbi. Prav tako je omenila vrnitev volilne pravice ranljivim skupinam v Državnem zboru kot majhen, a pomemben prispevek k skupnosti.

Minister za solidarno prihodnost, Simon Maljevac, je poudaril prizadevanja ministrstva za aktivno vključevanje vseh ljudi v družbeno življenje in delovno okolje, s posebnim poudarkom na osebah z motnjo v duševnem in telesnem razvoju.

Zaradi pomanjkanja prostora in pomanjkljivosti v obstoječi zgradbi so v VDC INCE marca 2023 začeli rekonstrukcijo obstoječega objekta, gradnjo prizidka in ureditev zunanje okolice. Vladka Pacek je izpostavila cilje investicije: izboljšanje bivalnih pogojev, omejevanje širjenja okužb v primeru epidemije ter zagotavljanje kakovostnega bivanja za gibalno ovirane in izboljšanje delovnih pogojev za zaposlene.

Prizidek z neto površino 97 m2 je uporabnikom prinesel tri nove dvoposteljne sobe, hodnik, sanitarije in čajno kuhinjo s sedežno garnituro. Rekonstrukcija obstoječega objekta (155 m2) je omogočila vzpostavitev dodatnih dveh dvoposteljnih sob, negovalne kopalnice, negovalne sobe ter shrambe za medicinsko opremo. Objekt je pridobil tudi bolniško posteljo, sobo za obiske, nov vhod z dostopom za invalide in bolniško posteljo, toplotno izolacijo strehe in stropa ter prezračevanje in hlajenje sob. Uredili so dodatne prostore za strokovne sodelavce in nočno varovanje ter pisarno za zaposlene. Zunanja ureditev obsega 604,60 m2, vključno z dodatnimi parkirnimi mesti, pokrito kolesarnico, parkom, bioklimatsko pergolo, gugalnico in košarkarskim košem.

Župan občine Mengeš, Bogo Ropotar, je poudaril, da je Naša hiša s tem bolje opremljena za zagotavljanje kakovostne oskrbe svojim stanovalcem, še posebej gibalno oviranim. Ta investicija bo zagotovila nadaljnjo podporo osebam z motnjami v duševnem in telesnem razvoju ter njihovim družinam.

Investicijo bodo zaključili z umestitvijo dveh vodnih elementov v parku ter prenovo kopalnic in strehe obstoječega objekta. V prihodnjih letih pa načrtujejo tudi nove prostore za umetniško ustvarjanje in kreativni razvoj uporabnikov, saj so avgustovske poplave leta 2023 in posledični požar uničili obstoječe prostore za to dejavnost.

Karin Božič Zupančič; Foto: Peter Škrlep

 

Tagi