V Domžalah v nekdanji tovarni Univerzale danes nastajajo rastlinska rebrca za ves svet

Na Slamnikarski cesti v Domžalah, kjer je pred več kot stoletjem Tirolski industrialec Jakob Oberwalder zgradil tovarno za izdelavo slamnikov, danes domuje eno najbolj inovativnih slovenskih podjetij Juicy Marbles. Podjetje, ki sta ga ustanovila nekdanja študenta biotehniške fakultete Luka Sinček in Maj Hrovat, proizvaja rastlinske alternative mesu, kot so pljučna pečenka in rebrca, narejene iz rastlinskih beljakovin.

Z razvojem lastne tehnologije izdelave vlaknaste strukture iz proteinov so Juicy Marbles prodrli na globalni trg. Danes imajo podjetja v Sloveniji, Veliki Britaniji in ZDA, lani pa so ustvarili šest milijonov evrov prihodkov.

V časniku Delo so poročali tudi o birokratskih ovirah in sistemskih težavah, ki so spremljale podjetniško pot ustanoviteljev ter še vedno zavirajo prenos znanja in razvoj prebojnih inovacij v Sloveniji.

Tagi