Moravški župan odkril turistično tablo za grad Rožek

Župan Občine Moravče dr. Milan Balažic je ob 870-letnici prve pisne omembe danes, 20. maja 2024, odkril turistično tablo za grad Rožek. Ta grad, eden od enajstih, ki so nekoč krasili Moravško dolino, je stal na strmi vzpetini nad vasjo Vinje. Pod imenom Rudolffseck je prvič omenjen leta 1154. Grad so postavili vitezi Galli.

Župan je v svojem nagovoru spomnil tudi na zgodovinske okoliščine propada tega moravškega gradu: »Leta 1515 so skladno z zakonom pravice prve noči na grad s silo pripeljali mlado nevesto Evo, ki naj bi se naslednji dan omožila. To je bilo takrat za okoliške kmete preveč. Še tisto noč so grad napadli, zavzeli, izropali in opustošili. Začel se je veliki slovenski kmečki punt, ki ga je pozneje cesarjeva vojska komaj zatrla. Zatem je bil grad obnovljen in je postal eno središč slovenskega protestantskega gibanja, kjer je nekaj časa v Moravški dolini preživel tudi Primož Trubar.«

Ostanki gradu so še danes zelo dobro vidni, še posebej protestantska kapela z grobnico, v kateri so pokopavali najimenitnejše protestante od blizu in daleč.

Avtor: Občina Moravče; Foto: Občina Moravče

 

Tagi