Kamnik dobil najsodobnejšo osnovno šolo v Sloveniji

Danes je za Kamnik poseben dan. Po več kot 15 letih projektiranja in manj kot treh letih gradnje je svoja vrata odprla povsem nova OŠ Frana Albrehta Kamnik, ki nudi vrhunske pogoje za izobraževanje otrok. Na novi šoli je pouk danes začelo 537 učencev, med njimi 38 prvošolcev. Skupaj s štirimi podružnicami se bo v tem šolskem letu na šoli učilo 776 učencev.

Nova šola vključuje 32 učilnic, 18 kabinetov ter številne tehnične in upravne prostore, skupna bruto uporabna površina pa znaša več kot 8000 m². Šola se ponaša z dovršeno prostorsko akustiko, aktivno in pasivno požarno zaščito ter najsodobnejšimi sistemi strojnih in elektroinštalacij. Zgrajena je po sodobnih standardih protipožarne in protipotresne varnosti ter je popolnoma prilagojena uporabi naprednih pedagoških metod. Arhitekturna zasnova z razgledom na Kamniško-Savinjske Alpe prikazuje, da sodobna šola ni zaprt prostor, ampak vključujoča in spodbuja socializacijo.

Učilnice so opremljene z najsodobnejšo tehnologijo, vključno s kinestetičnimi mizami in interaktivnimi tablami, ter modularno zasnovane, kar omogoča prilagoditev različnim potrebam – od tradicionalnih učnih ur do projektnega dela in delavnic. Poseben poudarek je na naravni svetlobi in prilagodljivih učnih prostorih, ki spodbujajo dobro počutje in ustvarjalnost. Zgradba vključuje tudi amfiteatralne stopnice, ki povezujejo pritlično avlo s prvim nadstropjem.

“Šola je edinstvena zaradi svoje moderne in estetske arhitekture, ki omogoča sodobne učne procese, veliko gibanja in pouk tudi na prostem. Prepričana sem, da se bodo naši učenci v tem izjemnem okolju odlično počutili,” je ob predaji šole v uporabo izpostavila ravnateljica Monika Glücks Donko. Zahvalila se je Občini Kamnik za podporo pri uresničitvi projekta.

Šola je sestavljena iz treh lamel – A, B in C – ki v tlorisu tvorijo črko U. Vodja gradbenega odbora, nekdanji podžupan Bogdan Pogačar, je pojasnil, da je bila zasnova šole kompleksna zaradi konstrukcijskih elementov, saj so bili uporabljeni armiran beton, jeklo in les. Za nosilno konstrukcijo je bilo potrebnih 250 ton jekla, 5000 kubičnih metrov betona in 550.000 kilogramov armature. Vse tri lamele so vertikalno povezane z dvigalom, zasnova pa je prilagojena tudi pouku gibalno oviranih učencev. Zgradba simbolizira odprtost do okolice, povezanost in željo po pridobivanju znanja.

Šola stoji na območju nekdaj močno industrijske občine Kamnik, njen trden kamnit in betonski izgled pa spominja na zgodovino območja. Uporaba lesa v drugem nadstropju prostoru dodaja toplino in povezanost z naravo, kar odraža dejstvo, da gozdovi pokrivajo 58 % Slovenije. “Nova OŠ Frana Albrehta pooseblja prostor, v katerem stoji, in z izgledom poudarja preteklost ter povezuje preteklost s prihodnostjo,” je dodal Pogačar.

Župan Kamnika Matej Slapar je poudaril, da šola predstavlja vizijo prihodnosti, v kateri bodo imeli vsi otroci možnost razvijati svoje talente in raziskovati svet. “Zgrajena je na temelju sodelovanja in inovativnosti, zato ne dvomim, da bo prostor, kjer se rojevajo nove ideje in ustvarjalnost ne pozna meja,” je dejal. Zahvalil se je vodji gradbenega odbora Pogačarju in vsem drugim za prispevek k tej pomembni pridobitvi ter izrazil prepričanje, da bo nova šola pomembno prispevala k prihodnosti izobraževanja v regiji.

Zgodovina šole sega v leto 2007, ko je bil izveden arhitekturni natečaj za zasnovo območja. Stara šola je bila že dolgo premajhna in neustrezna z vidika potresne in požarne varnosti. Po večkratnih spremembah projekta je leta 2018 pod vodstvom župana Mateja Slaparja sprejeta odločitev za gradnjo nove šole. Projekt je bil dodelan in potrjen konec leta 2020, gradnja pa se je začela oktobra 2021. Šola je bila zgrajena v manj kot treh letih pod vodstvom Bogdana Pogačarja.

“Učenci in zaposleni OŠ Frana Albrehta smo izjemno veseli novih šolskih prostorov, ki smo jih dolgo čakali. Po letih težkih pogojev v dotrajani stavbi se zelo veselimo nove šole,” je poudarila ravnateljica Monika Glücks Donko.

Celotna investicija v novo šolo je znašala približno 18,8 milijona evrov, od tega je 2.348.677,50 evra prispevalo Ministrstvo za šolstvo. Dela se bodo nadaljevala z rušitvijo stare šole in gradnjo športnega parka, namenjenega različnim športnim disciplinam. Park bo vključival igrišča, tekaško progo, poligon za skok v daljino ter ureditev prostora za druženje in pouk na prostem. Investicija v ureditev parka bo predvidoma znašala dodatnih 2,1 milijona evrov. Po zaključku gradnje športnega parka sledi še gradnja nove telovadnice.

Odprtje nove OŠ Frana Albrehta Kamnik postavlja nove standarde v slovenskem šolstvu in predstavlja pomemben korak v prihodnost izobraževanja v regiji, saj bo zgradba pomembno prispevala k izboljšanju pogojev za izobraževanje in omogočila učencem razvijanje njihovih potencialov v sodobnem in spodbudnem okolju.

Karin Božič Zupančič; Foto: Občina Kamnik

Tagi