Zakonca med popoldanskim sprehodom očistila košček naše narave

Pomlad je pred vrati, na kar že nakazujejo sončni žarki, ki so začeli že prebujati naravo in pa tudi nas ljudi, saj lepo vreme kar vabi na sprehod v naravo, ki bo iz dneva v dan zaradi prebujanja veliko lepša in bogatejša. Kot ste lahko že opazili ali pa še boste, slika pomladanske narave ni tako idealna, kot bi morala biti. Vse to pa je zaradi nemarnih ljudi, ki v naravo odmetavajo odpadke, teh pa je na žalost vsepovsod preveč.

Odpadki v naravi so večen problem in zdi se, da bolj se piše in opozarja o tem, več jih. Nekaterim je namreč zelo težko pločevinko, plastenko, embalažo … odložiti v smetnjak, ki jih je na sprehajalnih poteh več kot dovolj. Lahko bi jih odnesli tudi v domači smetnjak. Če lahko od doma odneseš polno plastenko, polno embalažo kakšnega priboljška … potem lahko vse kar sprazniš med potjo, prineseš tudi do doma. Ne, to je pa za mnoge že pretežko. Pa zakaj bi doma polnil svoj smetnjak, če lahko odvržem v naravi.

Na srečo med nami še obstajajo ljudje, ki jim ni mar za naše okolje, sprehod pa izkoristijo za prijetno s koristnim, saj se lotijo pobiranja odpadkov. Pisala nam je naša bralka, ki nam je povedala, da sta se z možem včeraj za popoldanski sprehod opremila z vrečkami in rokavicami ter na relacijo od Parka Močilnik v Dobu pa do Podrečja v dobri uri nabrala kar zajeten kup odpadkov, ki jih lahko vidite na fotografiji.

Bralka nam je povedala, da je na žalost v naravi odpadkov res ogromno, zato poziva in spodbuja vse, da pripomorejo k čistejšemu okolju: “Najlažje je tako, da v naravo ne odmetavajo smeti ali pa tudi tako, da med kakšnim sprehodom spotoma očistijo vsaj košček naše narave.”

Na koncu je še dodala, da naj tudi Občina Domžale letos posveti posebno pozornost čiščenju brežin vodotokov, sploh tam, kjer je dostopnost brez ustrezne opreme težka. Tudi tam je namreč veliko odpadkov. “S posebno akcijo pa bi lahko očistili tudi prelepe sprehajalne poti ob Kamniški Bistrici.”

V aprilu čistilna akcija “Očistimo občino Domžale 2021”

Pred epidemijo je v spomladanskem času vsako leto potekala občinska čistilna akcija “Očistimo občino Domžale”, ki se jo je vedno udeležilo veliko število občank in občanov. Lani je občinsko čistilno akcijo odpihnila korona, letos pa je čistilna akcija “Očistimo občino Domžale 2021! predvidena v terminu 9. in 10. aprila 2021. Na Občini Domžale so povedali, da bo vsaka krajevna skupnost izbrala enega izmed terminov. Že pred tem datumom bodo posamezne krajevne skupnosti zbirale prijave udeležencev na posamezni čistilni akciji, da jim bodo na dan akcije dodelili ustrezno število rokavic in vrečk. Čistilna akcija bo potekala v skladu z ukrepi in navodili NIJZ.

Miha Ulčar; Foto: bralka

 

Tagi